Header Ads

Οι 5 Καλύτερες Ταινίες με ζωύφια

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χατζηπαπάς.

Δεν ήξερα πώς να ονομάσω αυτό το αφιέρωμα - όπως και να το έκανα δεν θα ήμουν ακριβής.

Ας πούμε ότι το δικό μου Top 5 με τις ταινίες τρόμου που αφορούν ζωύφια, έντομα και άλλα ερπετοειδή, γλοιώδες πλάσματα που τα βάζουν με τους ανθρώπους και που, αν και το μέγεθος τους δεν ξεπερνά τη παλάμη μας, συνήθως βγαίνουν νικητές.

Θα δείτε ότι πηγαίνω πολύ πολύ πίσω, κάποιες από τις ταινίες μπορεί να θεωρηθούν (και έιναι) B-Movies, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί απλούστατα δεν φτιάχνουν τέτοιες ταινίες σήμερα.

Και παρά την εκκεντρικότητα τους και το γεγονός ότι στη σημερινή βιομηχανία τρόμου δεν θα είχαν θέση, εκείνη την εποχή ήταν το απόλυτο όχημα τρόμου: άκακα πλάσματα που σε μεγάλες ποσότητες και - σε κάποιες περιπτώσεις - τεραστίων διαστάσεων, θα μπορούσαν να είναι ό,τι πιο τρομακτικό υπήρχε στο νου των ανθρώπων.

Ήταν η εποχή που το horror cinema προσπαθούσε να απεμπλακεί από τα vampire και να αναπτύξει περισσότερο τα sci fi έντομα της δεκαετίας του '50.

Old fashioned pure horror.
Enjoy, και καλή σας όρεξη.



Bug (1975)

Όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, πέτυχα το Bugs στη τηλεόραση στην Αμερική, σε κάποιο τοπικό κανάλι του New Jersey, όταν έμενα σε ένα motel στην εθνική οδό ψάχνοντας σπίτι στην Astoria τα πρωινά, κατά τις πρώτες μου μέρες εκεί το 2004.

Ένα sci fi horror παραγωγής William Castle που αφορά μεταλλαγμένες κατσαρίδες που απελευθερώνονται από έναν μεγάλο σεισμό.

Τα ανατριχιαστικά ζωύφια έχουν μια παράξενη ικανότητα να ανάβουν φωτιές και τρώνε ωμό κρέας, ανθρώπινο ή μη.
Επίσης, είναι έξυπνα και μπορούν να επικοινωνούν με έναν ερευνητή!

Όσο σιχαμερό κι αν ακούγεται (και σας διαβεβαιώνω, είναι), έχει κάποιες σπουδαίες σκηνές τρόμου όπως μια κατσαρίδα που επιτίθεται σε μια γυναίκα στο αυτί της, όταν μιλάει εκείνη στο τηλέφωνο και βάζει φωτιά στα μαλλιά της ...ή τη σκηνή με τη γάτα (όπου η ερμηνεία της γάτας είναι εκπληκτική ...ελπίζω να ήταν ερμηνεία).

Η ταινία γίνεται αστεία προς το τέλος, όταν οι κατσαρίδες αρχίζουν να γράφουν μηνύματα, αλλά γενικά είναι πολύ καλό.

Πρωταγωνιστεί ο Bradford Dillman ο οποίος αργότερα έπαιξε στο θρυλικό Piranha (1978).




Slugs (1988)

Οι Γυμνοσάλιαγκες (...) δεν είναι καλή ταινία, αλλά για κάποιον τρόπο ήθελα να το βάλω στη λίστα.


Είναι από τις ταινίες που τις θυμάσαι για πολύ καιρό, ακόμα και αν δεν σου άρεσε.
Μάλιστα νομίζω ότι την πέτυχα στην ελληνική τηλεόραση πριν κάποιους μήνες.

Ένας καθαριστής ανακαλύπτει ότι για μια σειρά ανατριχιαστικόυς θανάτους οφείλονται οι γυμνοσάλιαγκες, ένα νέο είδος που μεταλλάσεται από τη ρύπανση και έχει μια 'τεράστια λαχτάρα για ανθρώπινη σάρκα.

Φρικιαστικές σκηνές και αποκρουστικό μακελειό, καθώς χιλιάδες γλοιώδες μαλάκια επιτίθενται σε ανθρώπους.

Η πιο αξιομνημόνευτη και αποκρουστική σκηνή είναι στο εστιατόριο, όπου ο πελάτης τρώει ένα μαρούλι με γυμνοσάλιαγκες και αυτά γρήγορα βγαίνουν από τη μύτη και το στόμα!

Υποτίθεται ότι βασιζόταν σε βιβλίο του Shaun Hutson αλλά ο ίδιος, όταν είδε τη ταινία δεν αναγνώρισε τίποτα από το βιβλίο του.

Φτηνό, αποκρουστικό και ανόητο, αλλά αξίζει να το δείτε έστω μια φορά.




Squirm (1976)

Μιλώντας για αποκρουστικές εικόνες, τα εκατομμύρια σκουλήκια του Squirm μαζί με την υποβλητική μουσική του Robert Prince θα σας κάνουν να αποφύγετε το βραδυνό σας.

Μια καταιγίδα στέλνει εκατομμύρια τρελά και με αρπακτικές διαθέσεις σκουλήκια σε μια μικρή πόλη της Georgia, τα οποία επιτίθενται στους κατοίκους.

Ένα από τα πιο αποτελεσματικά της λίστας, με ατμόσφαιρα, τρόμο, χιούμορ και μπλιάχ, πολύ καλύτερο από το Slugs.


Έχει κι αυτό μια παρόμοια σκηνή σε εστιατόριο, όπου ο Σερίφης τρώει ...μακαρόνια αλλά καταλήγει να τρώει ...σωστά μαντέψατε!

Μια αξέχαστη σκηνή όμως είναι και όταν χιλιάδες σκουλήκια μπαινοβγαίνουν στο κεφάλι ενός ταλαίπωρου και άτυχου ανθρώπου.




Eight Legged Freaks (2002)

Εδώ πρωταγωνιστεί ο David Arquette, οπότε ξέρετε ότι δεν περιμένετε τίποτα σπουδαίο.

Ωστόσο, όσοι αγαπάτε τα B-monster movies θα αναγνωρίσετε ότι αυτό είναι μια σπουδαία ταινία για έντομα.

Ο Arquette είναι ένας τύπος που επιστρέφει στη πατρίδα του και συνεργάζεται με τον τοπικό Σερίφη (Kari Wuhrer) όταν η πόλη κατακλύεται από γιγαντιαίες αράχνες-δολοφόνους.

Ναι.
Γιαγάντιες αράχνες σε μικρή πόλη.
Το CGI είναι τόσο κακό που κάνει την ταινία ακόμα καλύτερη...





 
Arachnophobia (1990)
 
Αν δε θέλετε καρτουνίστικη δράση με γιγαντιαίες αράχνες, αυτό θα σας κάνει να μην κοιμάστε για καμιά βδομάδα, ειδικά αν μένετε στην επαρχία.

Αντί για μεγάλες αράχνες, η ταινία του Frank Marshall έχει θανατηφόρες αράχνες από τη Νότιο Αμερική που έρχονται με κάποιο τρόπο στις ΗΠΑ.

Αυτές ζευγαρώνουν με μια σπιτική αράχνη και σύντομα εκατοντάδες εκκολάπτονται για να αρχίσουν να σκοτώνουν τους πάντες.

Αυτό που κάνει αυτή τη ταινία τρομακτική δεν είναι τοπ μέγεθος αλλά η ατμόσφαιρα και το ότι μπορείς να βρεις αυτά τα πλάσματα στο διπλανό δρόμο.