Header Ads

Cold Sweat (Sudor Frio) review

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χατζηπαπάς.

Η συνειδητοποίηση και μόνο του πού αναφέρεται το Cold Sweat, το τί πραγματεύεται και ποιες είναι οι συνέπειες του, προσφέρει μεγάλη υπεραξία για ταινία τρόμου.

Προσθέστε και το γεγονός ότι μας έρχεται από την Αργεντινή, χώρα άγνωστη ως προς το είδος - αλλά όχι άγνωστη στο καλό σινεμά, αν θυμηθείς το απίστευτο The Secret in Her Eyes - και με έχετε ψήσει για τα καλά.

Αν ρωτάτε αν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μου, η απάντηση είναι λίγο σύνθετη.

 
Ας πούμε ότι ήταν καλύτερο από ότι περίμενα, αλλά όχι όσο καλό θα μπορούσε τελικά να είναι.

 
Στη πορεία δημιούργησε προσδοκίες τεράστιες που με κάποια προσοχή στις λεπτομέρειες θα μπορούσε να το εκτινάξει. 

 
Ακόμα και αν δεν τα κατάφερε τελικά, το Cold Sweat του Adrian Garcia Bogliano είναι ένα έξυπνο, πρωτότυπο και διαφορετικό horror movie που, χωρίς να προσφέρει κάτι πραγματικά μοναδικό καταφέρνει να συνδυάσει μερικές παλιές ιδέες και να βγάλει κάτι φρέσκο, κομψό και στυλιστικά ιδιαίτερο.

Το Cold Sweat (Sudor Frio για τους Ισπανόφωνους) ξεκινά με ασπρόμαυρο ιστορικό footage ενημερώνοντας μας ότι κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του '70 στην Αργεντινή, κάποιοι αντάρτες έκλεψαν 25 κιβώτια δυναμίτιδα τα οποία κανείς ποτέ δεν αναζήτησε - και όπως φαντάζεστε θα τα βρούμε εμείς μπροστά μας...


 

Στο παρόν, ένας νεαρός (Facundo Espinosa) με τη βοήθεια της - καψουρεμένης μαζί του - φίλης (Marina Glazer) αναζητά την πρώην κοπέλα του (Camila Velasco) η οποία πρώτα τον παράτησε και μετά εξαφανίστηκε. 


Με τη βοήθεια της IP adress μέσω ενός email που υποτίθεται ότι του είχε στείλει, την έχουν εντοπίσει σε ένα παλιό spooky σπίτι σε κεντρικό σημείο της πόλης.
Θα είναι εκεί;
Και αν ναι, θα είναι με κάποιον άλλον άντρα;

Yep, μέσα είναι αλλά όχι με τον όμορφο άνδρα που πήγε να συναντήσει και που γνώρισε μέσω chat, αλλά με δυο ιδιότροπα χούφταλα, αποτυχημένους πολιτικούς επαναστάτες στα νιάτα τους, που περνούν τις (τελευταίες προφανώς) ημέρες της ζωής τους προσελκύοντας νεαρές γυναίκες online και πραγματοποιώντας επάνω τους πειράματα ...επανεκπαίδευσης για κάτι απροσδιόριστο (και ιδού η πρώτη αδυναμία της ταινίας, το νεφελώδες κίνητρο).

Το κωμικό ζευγάρι (ο ένας είναι σχεδόν παράλυτος και ο άλλος κάνει όλες τις δουλειές γκρινιάζοντας) έχει τη συνήθεια να βρέχει τις γυναίκες αυτές με υγρή και ιδιαιτέρως ασταθή νιτρογλυκερίνη, επάνω στην οποία η οποιαδήποτε πίεση θα αποφέρει ένα μεγάλο μπουμ!.

Όπως είπα, χρησιμοποιεί κάποιες παλιές ιδέες από Saw, Hostel και Martyrs (και τολμώ να πω Re-Animator), αλλά δε χάνει ευκαιρία να εκπλήξει και να σοκάρει, κρατώντας την ένταση σε θεόρατα ύψη μέχρι το τέλος. 


Σκεφτείτε το λίγο.
Αργοκίνητο άοπλο ζευγάρι ηλικιωμένων εναντίον ενός αθλητικού macho τύπου και μίας σκληρής γυναίκας με ρόπαλο, κι όμως οι νεαροί είναι σε δύσκολη θέση.

Ο Bogliano πολύ σοφά βάζει ψήγματα χιούμορ στη μέση της ταινίας (η κοπέλα μπαίνει σε γειτονικό σπίτι όπου όλοι σνιφάρουν κόκα, φωνάζοντας 'Call the Police!'), κάτι που μόνο θετικά λειτουργεί στην ένταση της στιγμής.

Επίσης, έχει κάποια δεξιοτεχνικά κοντινά πλάνα βρεγμένου σώματος (και το αντίστοιχο γυμνό) καθώς και μια σκηνή ανθολογίας όπου ο παππούς με το Π στριμώχνει τη κοπέλα σε ένα δωμάτιο κραδαίνοντας τη σύριγγα και πλησιάζοντας την αργα ...αργά ...βασανιστικά αργά.

Και αν ένα από τα θετικά είναι το πρωτοποριακό στόρι, εκεί ανήκουν και τα αρνητικά της ταινίας.

Δεν ξέρω κατά πόσο είναι πραγματικό αυτό, να είναι τόσο εύφλεκτη η υγρή νιτρογλυκερίνη, αλλά αν πιστέψουμε τη ταινία δεν μπορείς ούτε να την ακουμπήσεις.
Παρόλα αυτά, όπου βολεύει εκρήγνυται με το φύσιμα του ανέμου και όπου όχι, δεν κάνει μπουμ ακόμα κι αν συρθούμε στα σκαλιά.

Γενικά το τρικ της εύφλεκτης ύλης - πέρα του ότι είναι τραβηγμένο από τα μαλλιά - χρησιμοποιείται κατά το δοκούν και αυτό είναι κάτι που ενοχλεί, ειδικά όσο περνά η ώρα και δεν ακούγονται πυροτεχνήματα.

Το Cold Sweat είναι κινηματογραφημένο σε videoclip-ίστικο στυλ με βαριά ροκ-metal μουσική, κάτι που λειτουργεί τέλεια στην νεανική αίσθηση που σου αφήνει η ταινία.

Σε τελική ανάλυση, αυτή είναι μια ταινία που εκπληρώνει τις υποσχέσεις της και αυτό είναι καλό.
Και τώρα που το σκέφτομαι, δεν είμαι καν σίγουρος ότι θα μπορούσε να κάνει κάποιος κάτι καλύτερο με τέτοιο στόρι - αντίθετα, ξέρω καμπόσους που θα το καταστρέφανε τελείως.


     
Release Date: 
January 17, 2012 (US DVD)



Cold Sweat trailer από Horrorant