Header Ads

Enter Nowhere review

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χατζηπαπάς.

Η τηλεόραση και τα άθλια προγράμματα της είναι συνήθως κακή επιρροή στους ανθρώπους, ειδικά όταν αυτοί είναι σεναριογράφοι που εμπνέονται με όλο και χειρότερης ποιότητας τηλεοπτικά πράγματα.

Για τους Shawn Christensen και Jason Dolan όμως, τους σεναριογράφους του Enter Nowhere, δεν ισχύει αυτό.

Η ιστορία τους είναι φανερά επηρεασμένη από το Lost και το αριστουργηματικό The Twilight Zone, αλλά δεν είναι υπερβολικά προσκολλημμένη σε αυτά.

Το αποτέλεσμα είναι μια αρκετά καλή ταινία, πολύ έξυπνη, αλλά όχι horror - τουλάχιστον όχι όσο αφήνεται να πιστέψουμε από το trailer και ...από αυτή τη καλύβα-συνώνυμο του slasher.
Όπως σωστά διάβασα κάπου, ένα Lost ...in the Cabin.

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τρεις αγνώστους που συναντιούνται σε μια απομονωμένη καλύβα στο δάσος.

Ο Tom (Scott Eastwood, ο γιος του Clint), η Samantha (Katherine Waterston) και η Jody (Sara Paxton) βρίσκονται εκεί για διαφορετικούς λόγους, και δεν φαίνεται να φεύγουν σύντομα.

Στη καλύβα δεν υπάρχει νερό και τρόφιμα, δεν υπάρχει επικοινωνία με τον έξω κόσμο και η πεζοπορία σε οποιαδήποτε κατεύθυνση φαίνεται να τους οδηγεί ξανά πίσω στην καμπίνα.

Το τρικ του να περπατάς ...κυκλικά και να οδηγείσαι πίσω στην ίδια θέση, έχει γίνει αμέτρητες φορές.
Τώρα που το σκέφτομαι, θυμίζει κάπως την μη-διαφυγή του Sam Neil στο In the Mouth of Madness...αν και εκείνη ήταν λίγο πιο άγαρμπη...


 

Μετά από την εναρκτήρια σεκάνς, η οποία ξανά υπαινίσσεται ταινία τρόμου, το Enter Nowhere ξεκινά να αποκαλύπτεται ως ένα μυστήριο εστιασμένο στους τρεις χαρακτήρες.

Τα αρχικά ερωτήματα του πώς βρέθηκαν εκεί εμπλουτίζονται γρήγορα με νέα, όπως τί κοινό μπορεί να έχουν μεταξύ τους, γιατί δεν μπορούν να απομακρυνθούν από τη καλύβα, τί σημαίνουν τα οράματα που βλέπουν στον ύπνο τους και πολλά άλλα που δεν πρέπει να σας πω από εδώ.

Αν και πρακτικά δεν συμβαίνουν πολλά, μόλις αρχίζουν να 'αποκαλύπτονται' τα πρώτα στοιχεία, δεν υπάρχει περίπτωση να μην κολλήσεις με τη ταινία - και αυτό είναι μεγάλο κατόρθωμα.

Όχι μόνο δεν θα σας χαλάσει τίποτα, από τη στιγμή που θα μάθετε περισσότερα για/από τους χαρακτήρες και για το πώς αυτοί συνδέονται μεταξύ τους, αντίθετα, τόσο περισσότερο θα γαντζωθείτε πάνω της.

Όσες απόπειρες κι αν υπήρξαν για τέτοιου είδους μεταφυσικά θρίλερ, το Enter Nowhere τα ξεπερνάει με την απλότητα του και με τις συνεχής ανατροπές που, πραγματικά, σε αφήνουν με ορθάνοιχτο το στόμα. 

Είναι ένα καλό μίγμα μυστηρίου, ίντριγκας και αλληλεπίδρασης χαρακτήρων, χάρη και στις δυνατές ερμηνείες των τριών ηθοποιών.

Ο Scott Eastwood (του οποίου η φυσιογνωμική ομοιότητα με τον πατέρα του είναι απίστευτη!) παίζει στα ίσια τον σκληρό μοναχικό, έστω κι αν δεν έχει και τις καλύτερες ατάκες του σεναρίου.

Η αποκάλυψη είναι η Katherine Waterston, που κάνει πολύ καλή δουλειά ως προβληματική, εύθραυστη μέλλουσα μητέρα, ενώ έκπληξη αποτέλεσε για μένα ο ρόλος της Sara Paxton ως μια trash bitch με έφεση στη παρανομία (η οποία βέβαια σε σύντομο διάστημα αφήνει το φόβο να την φθείρει και να γίνει εξίσου ευάλωτη). 


Στα Shark Night 3D και The Innkeepers έπαιζε το αθώο γλυκό κορίτσι και αυτό ήταν μια πρόκληση γι'αυτήν, την οποία όμως έφερε σε πέρας μια χαρά.

Δυστυχώς, το Enter Nowhere έχει και τα στραβά του, και είναι όλα στο τελευταίο μισάωρο.

Ενώ η αποκάλυψη είναι όντως συγκλονιστική, όλα όσα συμβαίνουν μετά από αυτήν είναι περίπου αναμενόμενα και ξεθυμαίνουν λίγο τη σπίθα που είχε η ταινία σε όλη τη διάρκεια της. 

Νομίζω ότι φταίει ο τρόπος που έγινε αυτή η αποκάλυψη.
Ίσως χρειαζόταν μεγαλύτερη ένταση, μια μεγάλη στιγμή στη ταινία - εξάλλου, δεν ήταν μικρό πράγμα, αντί να γίνει διακριτικά και σχεδόν στο background.

Επίσης, σε αυτά τα τελευταία λεπτά της ταινίας φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο σκηνοθέτης Jack Heller (στο ντεμπούτο του) έτρεξε να κλείσει πολλές εκρεμότητες της ιστορίας, χωρίς πραγματικά να χρειάζεται.
Όλοι καταλάβαμε, δε χρειαζόταν αναμάσημα.

Τέλος, κακή εντύπωση κάνει το άθλιο CGI που χρησιμοποιήθηκε στο τέλος - βγαλμένο από τα πιο ερασιτεχνικά fan made video!
Λίγα δολάρια παραπάνω βρε παλικάρια...

Έπρεπε να είναι μικρότερης διάρκειας;
Ίσως να ήταν καλύτερο ως ένα short ή ένα επεισόδιο τηλεοπτικής σειράς;
Όχι.
Βρήκα και τα 90 λεπτά χρήσιμα, και θεωρώ πως ό,τι κι αν αφαιρέσεις, θα χάσεις κάτι χρήσιμο από την πλοκή.

Ο όρος "ψυχολογικό θρίλερ" δεν έχει και τόσο ειδικό βάρος πια, αλλά το Enter Nowhere είναι ένα low budget φιλμ που αξίζει σίγουρα τον όρο.

Με κάποιες συγκλονιστικές ανατροπές και τρεις δυνατούς χαρακτήρες, σίγουρα θα σας αρέσει ...αν δεν περιμένετε horror.
Ίσως να άξιζε κάτι παραπάνω, αλλά ...



Release Date:
Aprl 10, 2012 (US DVD)


Enter Nowhere trailer από Horrorant