Header Ads

The Day review

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χατζηπαπάς.

Το τέλος του κόσμου τελικά δεν ήρθε, ή τουλάχιστον καθυστέρησε λίγους μήνες καθώς αυτή η πτώση μετεωριτών στη Ρωσία έκανε πολλούς να ξαναπιάσουν τα κομπιουτεράκια και να υπολογίζουν που μπορεί να έκαναν λάθος οι Μάγια.

Στο χώρο του κινηματογράφου, η post-apocalyptic Γη έχει να κάνει συνήθως με ζόμπι, οικονομική κατάρρευση, πόλεμο, αλλά πολύ σπανιότερα με κανιβαλισμό.

Υπόνοιες για κάτι τέτοιο άφησε το φοβερό Stake Land πριν δυο χρόνια και το The Road πιο παλιά, αλλά εξ ολοκλήρου κανιβαλιστικό είναι το The Day του Douglas Aarniokoski, μια στενόχωρη end-of-times ιστορία για μια ομάδα επιζώντων που μάχεται με μια άλλη …γιατί απλούστατα, αυτό κάνουν οι άνθρωποι στην Αποκάλυψη, ειδικά όταν είναι πεινασμένοι.

10 Χρόνια μετά από την (ανεξήγητη στη ταινία) κατάρρευση της κοινωνίας, μια ομάδα επιζώντων διασχίζει τη χώρα ψάχνοντας για τροφή και προσωρινό καταφύγιο.

Με επικεφαλής τον Rick (Dominic Monaghan, X-Men Origins: Wolverine), η ομάδα, συμπεριλαμβανομένης της Shannon (Shannyn Sossamon, Our Family Wedding), του Adam (Shawn Ashmore, Mother’s Day), της Mary (Ashley Bell, The Last Exorcism) και του Henson (Cory Hardrict, Warm Bodies), βρίσκει προσωρινό κατάλυμα σε μια απομακρυσμένη αγροικία, προκειμένου να ξεκουραστούν πριν συνεχίσουν το δρόμο τους.


Αντί για ξεκούραση, η ομάδα θα βρει (και πέφτει μέσα) μια παγίδα μιας ομάδας κανιβάλων που καθοδηγείται από τον Father (Michael Eklund, The Divide).
Επίσης, θα μάθουν ότι η Maria ήταν κάποτε μέλος των κανιβάλων.

Ωστόσο, η ομάδα εγκαθίσταται στο σπίτι και είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, έστω και με περιορισμένα πυρομαχικά, ενώ η Maria, που τώρα πια είναι εκτεθειμένη και στις δύο πλευρές, μάχεται για να αποδείξει την πίστη της στην νεοαποκτηθείσα οικογένειά της, και οδηγεί τη μάχη εναντίον των κανιβάλων.

Από τη πρώτη σκηνή καταλαβαίνεις ότι το The Day δεν είναι το κλασικό apocalyptic horror που θα εκτιμήσει η μέση τάξη των horror fans.

Το ασπρόμαυρο φίλτρο που ακολουθεί ολόκληρη τη ταινία, η ιδιαίτερα προσεγμένη φωτογραφία, το αλά The Road σκηνικό Αποκάλυψης, ο αργός ρυθμός …όλα αυτά φωνάζουν ‘σινεφίλ horror’.

Ως low budget …που σέβεται τον εαυτό του, έχει αδυναμίες, ειδικά σε κάποια πρόχειρα εφέ, αλλά η - επαναλαμβάνω - εξαίσια φωτογραφία το σώζει από κακοτοπιές, καμουφλάροντας αρκετά αυτές τις προχειρότητες.

Πάνω απ’όλα, το The Day ασχολείται με τη θέληση του ανθρώπου να παραμείνει όσο το δυνατόν ανθρώπινος, να αντισταθεί στον υπανθρωπισμό (εδώ με τη μορφή του κανιβαλισμού), γι’αυτό και ξοδεύει πολύ χρόνο σε διαλόγους, ανάπτυξη χαρακτήρων, συναισθηματικές συγκρούσεις.

Είναι φανερό ποιοι είναι οι καλοί.
Κι όμως, η γνωριμία με την ομάδα των ανθρωποφάγων γίνεται με συμπάθεια.

Είναι κι αυτοί οικογενειάρχες που νοιάζονται να βρουν τροφή για τα παιδιά τους, κλαίνε σπαρακτικά όταν τα χάνουν - τα οποία παιδιά είναι πρόθυμα να βοηθήσουν το πατέρα τους σφάζοντας τους ξένους, και να επιστρέψουν στο παιχνίδι τους.



Είναι απλώς η άλλη επιλογή.
Μη βιαστείτε να επιλέξετε πλευρά - σε καιρούς Αποκάλυψης, κανείς δε ξέρει πώς θα επιλέξει να επιζήσει.

Το The Day έχει μερικές δυνατές ερμηνείες, αλλά και κάποιες αδύνατες.

Εξαιρετικός ο Shawn Ashmore ως ο πιο ψύχραιμος της παρέας, συγχρόνως όμως και αυτός που κουβαλά τη πιο τραγική ιστορία – γι’αυτό και του είναι πολύ δύσκολο να δεχτεί ένα μέλος της ομάδας των ανθρωποφάγων.

Καλή και η Ashley Bell (εδώ δε χρειάζεται να λυγίζει το σώμα της όπως στο The Last Exorcism) ως σιωπηλή πολεμίστρια, η πιο ικανή από όλους και αυτή που γνωρίζει πράγματα που οι άλλοι θα μάθουν πολύ αργά, καλός και ο Dominic Monaghan ως ο αυτόκλητος αρχηγός της ομάδας, αλλά με σχετικά μικρό ρόλο.

Μια μικρή παραφωνία υπάρχει στην ερμηνεία της Shannyn Sossamon ως η παρορμητική αλλά αδέξια, ιδανικό θύμα δηλαδή για τους έξυπνους κακούς.

Το splatter υπάρχει, αλλά λίγο, το αίμα ελάχιστα, ενώ στη πραγματικότητα, κανιβαλισμούς δε βλέπουμε καθόλου.

Το The Day είναι ένα αξιοπρεπέστατο post apocalyptic φιλμ που έχει τις στιγμές του, είναι εξαιρετικό οπτικά, λίγο βαρύ σεναριακά αλλά συνολικά μια καλή επιλογή.

Δεν είναι το είδος της ταινίας που θα λατρέψει η μάζα, αλλά οι θεατές που αρέσκονται στον σοβαρό κινηματογράφο Αποκάλυψης.



 
The Day trailer από Horrorant