Header Ads

Roadkill review

O σκηνοθέτης Johannes Roberts, γνωστός και από τα “Forest Of The Damned” και “F”, πιστός στο horror ραντεβού του, μας έδωσε το 2011 μία τηλε-ταινία με δολοφόνους πουλιά, το Roadkill

Aμερικάνικη παραγωγή, b-movie αισθητική και κλασσικό teen movie στόρι. 

Μπόλικο αίμα, μια ταινία που δεν έχουμε καταλάβει αν σέβεται τον εαυτό της, αλλά σίγουρα όχι αντίστοιχες ταινίες του είδους όπως “Τα πουλιά” του ανεπανάληπτου Hitchcock και το “Killing Birds: Raptors” (γνωστό και ως Zombie 5) του εξαιρετικού μπιμουβά Claudio Lattanzi.

Πιο αναλυτικά, το στόρι έχει ως εξής. 
Μία παρέα έξι παιδιών - Kacey Barnfield (Resident Evil: Afterlife), Oliver James, Eliza Bennett, Diarmuid Noyes, Eve Macklin και Roisin Murphy - πηγαίνει μια εκδρομή με ένα μίνι φορτηγό. 
Χώρα Ιρλανδία. 

Η παρέα δείχνει να περνάει ξέγνοιαστες ώρες πηγαίνοντας προς τον προορισμό τους, όταν ένα ατύχημα τους φέρνει αντιμέτωπους με μία κατάρα. 
Η κατάρα αυτή προφανώς έχει να κάνει με τα επιθετικά πουλιά που μόλις αναφέραμε. 

Μέχρι εδώ όλα καλά. 
Η παρέα των νέων όμως, βρίσκεται αντιμέτωπη με κάποιους ντόπιους (Stephen Rea, Underworld: Awakening και Ned Dennehy, Storage 24), με τους οποίους είχε προηγηθεί ένας τσακωμός. 

Ταυτόχρονα η κυνηγημένη παρέα προσπαθεί να ξεφύγει και να ανακαλύψει έναν τρόπο, για να σωθεί από το φονικό ζώο. 
Εάν ο τρόπος όμως που μπορεί να σε σώσει βρίσκεται στα χέρια των εχθρών σου, τότε η προσπάθεια για επιβίωση γίνεται ακόμα δυσκολότερη.

Το κακό ξεκινάει με τον πρώτο θάνατο, όταν καταλαβαίνουμε με τι έχουμε να κάνουμε. 

Κακοφτιαγμένα εφέ green screen, παίζουν με την αισθητική μας και την επιθυμία μας να δούμε ένα πραγματικό monster movie.
Το περιβόητο πουλί  είναι προχειροφτιαγμένο, όπως επίσης και οι θάνατοι που αντικρύζουμε, καθώς θα περιμέναμε κάτι πιο εντυπωσιακό.

Οι χαρακτήρες που συμμετέχουν στην ταινία είναι οι κλασικοί. 
Φοιτητές που τελειώνουν τώρα το πανεπιστήμιο ή μόλις το έχουν τελειώσει, με το ανάλογο ειδύλλιο να μας απασχολεί κατά τη διάρκεια της ταινίας. 

Ατάκες χωρίς έμπνευση και επίπεδο, απευθύνονται περισσότερο στο αμερικάνικο κοινό. 
Με λίγα λόγια, μια ταινία με επιφανειακούς χαρακτήρες, χωρίς κάποιο ενδιαφέρον και με συγκρούσεις για να βρουν τρόπο επιβίωσης, γελοίες αν αναλογιστούμε τα εφέ από το πουλί που τους επιτίθεται μονίμως.

Από σκηνοθετικής άποψης, η ταινία δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο ούτε κάτι το ξεχωριστό. 

Η κάμερα στο χέρι μας ακολουθεί σε στιγμές έντασης και πανικού, ενώ τα πράγματα γίνονται πιο ανάστατα όταν προμηνύεται κάποιος θάνατος ή κάποια από τις θανάσιμες επιθέσεις του αιμοδιψούς πτηνού.


Ανέμπνευστη όπως και το σενάριο της ταινίας, δεν μας δίνει κάποια ιδιαίτερη ματιά του σκηνοθέτη αλλά αρκείται στον τηλεοπτικό της χαρακτήρα.

Αυτό που αξίζει είναι να δούμε τα τοπία της Ιρλανδίας, καθώς η ταινία γυρίστηκε εκεί και μας δίνει ωραίες λήψεις από το φυσικό της τοπίο.  
Η φωτογραφία είναι καλή αλλά όχι κάτι τρομερό και η μουσική όχι και κάτι το ιδιαίτερο.

Την προηγούμενη χρονιά από την προβολή αυτής της ταινίας το 2010, υπήρξε και άλλη μία ταινία με τον ίδιο τίτλο (και με εναλλακτικό το “Road Train”) και με θεματολογία πάλι μια παρέα νέων που κάνουν ένα roadtrip, αλλά αυτή τη φορά έρχονται αντιμέτωποι με  ένα φονικό φορτηγό-νταλίκα. 

Οπότε για όσους επιθυμούν να προτείνουν την ταινία σε φίλο τους για να την δει, όταν μετά αυτός τους κατακρίνει για την πρότασή τους μπορούν να ισχυρίζονται οτι εννοούσαν την άλλη ταινία.

Το μακιγιάζ της ταινίας είναι αρκετά καλό και πειστικό. 
Tα special effects λειτουργούν σωστά στα κοντινά πλάνα των πληγωμένων μας χαρακτήρων αφού προκαλούν τρόμο και σε μερικές στιγμές αηδία. 

Δυνατές είναι οι στιγμές όταν βλέπουμε τα θύματα του πτηνού μετά την επίθεσή του, κάτι το οποίο μας εγγυάται καλές στιγμές gore και πετσοκομμένοων προσώπων.

Η ταινία διαρκεί 88 λεπτά και μπορεί να γίνει μέρος μια βραδιάς horror ταινιών, αλλά όχι να κατέχει τον πρωταρχικό ρόλο. 
Δεν προσφέρει μεγάλη απόλαυση και περιορίζεται στους τηλεοπτικούς της σκοπούς, όπως επίσης και στην κυκλοφορία της σε DVD. 

Ανεπιφύλακτα, υπάρχουν καλύτερες ταινίες του είδους.

Δημήτρης Βαβάτσης.


Release Date:
April 23, 2011 (TV)


Roadkill trailer από Horrorant