Header Ads

I Spit on Your Grave 2 review

Το απαγορευμένο και για δεκαετίες λογοκριμένο I Spit on Your Grave (1978) απέκτησε πριν τρία χρόνια το δικό του καλογυαλισμένο remake από τον Steven R. Monroe, καταφέρνοντας  να κοντράρει στα ίσα τον προκάτοχο του και ν’ αφήσει συνολικά πολύ καλές εντυπώσεις.

Φυσικά δεν μπόρεσε να σοκάρει ή να πιάσει αδιάβαστους τους σημερινούς θεατές των Saw, Hostel, A Serbian Film, Human Centipede κτλ. με τον τρόπο που το έκανε το original στο άβγαλτο κοινό της τότε εποχής, τηρουμένων των αναλογιών όμως έδωσε το δικό του στίγμα και μας προσέφερε μερικές πραγματικά αξιομνημόνευτες δολοφονίες!

Ύστερα λοιπόν από το – δικαιολογημένο - εκδικητικό ξέσπασμα της γοητευτικότατης Sarah Butler στο πρώτο μέρος, ήρθε η σειρά της εξίσου πανέμορφης Jemma Dallender να δείξει στους ανισόρροπους βασανιστές της, τι εστί βερίκοκο!

Με τον ίδιο σκηνοθέτη στο τιμόνι αλλά καινούρια σεναρική ομάδα από πίσω του, το φιλμ επιχειρεί να πάει ένα βήμα παραπέρα το όλο franchise παρουσιάζοντάς μας μια ολοκαίνουρια ιστορία εκδίκησης, που έχει ως στόχο να τεστάρει τα νεύρα και τις αντοχές μας σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό.

Τώρα αν το καταφέρνει, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο…

Η όμορφη και φιλόδοξη Katie (Dallender) είναι ένα φρέσκο και όμορφο κορίτσι που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.  


Όπως πολλές κοπέλες της ηλικίας της προσπαθεί να διακριθεί στον χώρο της μόδας, με αμφίβολα όμως αποτελέσματα μιας και τα εμπόδια είναι πολλά και οι δυσκολίες σχεδόν απροσπέλαστες.

Όταν λοιπόν πέφτει πάνω σε μια αγγελία που υπόσχεται δωρεάν επαγγελματικές φωτογραφίες, αρπάζει την ευκαιρία και κλείνει ραντεβού με τον υπεύθυνο με στόχο να εμπλουτίσει το book της.

Αυτό που αρχίζει όμως ως μια αθώα και απλή φωτογράφηση σύντομα μετατρέπεται σε κάτι που ξεπερνά την κοινή λογική, καταλήγοντας από μια φαινομενικά ευχάριστη κι ανώδυνη εμπειρία σε έναν εφιάλτη βιασμού, βασανιστηρίων και απαγωγής άνευ προηγουμένου!

Κι από τη λαμπερή, γεμάτη όνειρα Νέα Υόρκη μεταφερόμαστε ξαφνικά στη βρώμικη και υποανάπτυκτη Βουλγαρία, με την δύστυχη Katie να βρίσκεται φυλακισμένη σε ένα ανήλιαγο υπόγειο όπου υποβάλλεται σε κάθε λογής βασανιστήρια και πράξεις εξευτελισμού.

Ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, ταλαιπωρημένη και τραυματισμένη, η όμορφη κοπέλα καταφέρνει να δραπετεύσει από τον αυτοσχέδιο τάφο της έχοντας στο μυαλό της ένα και μόνο πράγμα: πώς θα εκδικηθεί τους  ανθρώπους που την έφτασαν σ’ αυτό το σημείο.

Για να το καταφέρει όμως θα πρέπει να «ταξιδέψει» στα πιο σκοτεινά και βίαια μέρη της ψυχής της…

Και πιστέψτε με… δεν θα της είναι καθόλου δύσκολο.

Όσες φορές  είδαμε να γυρίζεται sequel ενός remake στο πρόσφατο παρελθόν, το αποτέλεσμα ήταν από  απογοητευτικό έως τραγικό.


Απλά θυμηθείτε τα The Hills Have Eyes II και Halloween II και θα καταλάβετε τι εννοώ…

Ευτυχώς για μας, ο Μonroe προσπερνά αυτόν τον σκόπελο και ακολουθώντας την πεπατημένη συνταγή της πρώτης ταινίας μας προσφέρει ένα αρκετά καθηλωτικό θρίλερ εκδίκησης, σχεδόν ισάξιο του remake.

Ας τα πάρουμε όμως απ’ την αρχή…
 

Το πρώτο μέρος του δεύτερου φτυσίματος (...) στο οποίο περιλαμβάνεται ο βιασμός και τα βασανιστήρια της πρωταγωνίστριας, θα έλεγα είναι ελαφρώς εντονότερο από το αντίστοιχο του remake και ιδιαιτέρως επώδυνο στην παρακολούθηση του.

Αντιθέτως, το δεύτερο μέρος όπου παρακολουθούμε την πολυαναμενόμενη εκδίκηση του θύματος απογοητεύει, πρώτα απ’ όλα με τη διάρκεια του (γύρω στη μισή ώρα, τη στιγμή που το πρώτο κομμάτι διαρκεί πάνω από μία ώρα) κι έπειτα με την απουσία σκληρών και πρωτότυπων gore σκηνών.

Εξαιρείται φυσικά η ευρηματική τελευταία δολοφονία που θα κάνει πολλούς άντρες ν’ ανατριχιάσουν και … να πονέσουν!



Γιατί μην ξεχνάμε πως το I Spit on Your Grave είναι μια ταινία που έχτισε το όνομα και τη φήμη της εξαιτίας των γραφικών και αποτρόπαιων δολοφονιών της.

Το κοινό την αγάπησε και τη στηρίζει μέχρι σήμερα γιατί τόλμησε να παίξει με τα όρια και να προκαλέσει  την κοινή γνώμη της εποχής δίχως να νοιάζεται για τις συνέπειες.

Είναι λογικό λοιπόν όταν βλέπουμε την αυτοσυγκράτηση του σκηνοθέτη στο καλύτερο και πιο ζουμερό μέρος της ταινίας και μια τέτοια soft προσέγγιση εν έτει 2013, να απογοητευόμαστε που δεν τόλμησε να δώσει στο κοινό αυτό το κάτι παραπάνω που θα έκανε τη διαφορά.

Ευτυχώς για εκείνον, η πρωταγωνίστριά του, παρόλο που ουρλιάζει απαίσια, επωμίζεται το δύσκολο και απαιτητικό ρόλο της Katie με επιτυχία, καταφέρνοντας να τον βγάλει ασπροπρόσωπο!

Μπορεί ερμηνευτικά να είναι κατώτερη της Butler - λογικό αν λάβουμε υπόψη το γεγονός πως είναι πρωτοεμφανιζόμενη και σχετικά άπειρη - σε γενικές γραμμές όμως είναι ομορφότερη και καταβάλλει τεράστια προσπάθεια που γίνεται εύκολα αντιληπτή στο θεατή.

Είμαι σίγουρος πως το όνομα της θα μας απασχολήσει αρκετά στο άμεσο μέλλον.

Σκηνοθετικά και σεναριακά το φιλμ παρά τα λαθάκια του στέκεται στα επίπεδα του remake, που σημαίνει πως όλα βαίνουν καλώς χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις ή κάποιο ξεχωριστό στυλ που θα το διαφοροποιήσει από τα υπόλοιπα revenge horror flicks που έχουμε δει.

Αυτό είναι και το μεγάλο μείον του I Spit on Your Grave II μιας και δεν καταφέρνει να ξεπεράσει το μέσο όρο ή έστω να διαφοροποιηθεί από την προηγούμενη δουλειά του σκηνοθέτη.


Αν το συγκρίνουμε μάλιστα με τα παρόμοιου ύφους Last House on the Left, Hostel l και ΙΙ, το φιλμ του Monroe δείχνει ακόμα πιο αδύναμο.
Για straight to DVD κυκλοφορία όμως είναι αρκετά ικανοποιητικό και  αρκούντως καθηλωτικό.

Αυτό σημαίνει πως σίγουρα δε θα χάσετε το χρόνο σας και πως θα περάσετε ένα έντονο δίωρο με σφιγμένο στομάχι.
Το ξέρω, με εξαίρεση τους σαδιστές, δεν ακούστηκε και τόσο δελεαστικό στους υπόλοιπους…
 

Αν πάντως δινόταν λίγο μεγαλύτερη προσοχή στο τελευταίο μέρος και τολμούσαν να το φτάσουν στα άκρα, θα μιλάγαμε για ένα revenge horror πρώτης κλάσης.

Τέλος, ένας βαθμός μείον ακόμα από το συνολικό σκορ λόγω του απαράδεκτου poster που αγνοεί επιδεικτικά τόσο το θρυλικό του 78’ όσο και εκείνo του remake.


Όπως είχε επισημάνει και ο Κώστας Κίτσιος παρουσιάζοντας το trailer, η συγκεκριμένη αφίσα αποτελεί σήμα κατατεθέν του φιλμ και αποτελεί σχεδόν ιεροσυλία για τους horror fans μια τόσο light παραλλαγή του.

Νίκος Σιδεράς.



Release Dates:

25 August, 2013 (Film4 Frightfest)
24 September, 2013 (USA DVD)
I Spit on Your Grave 2 trailer από Horrorant