Header Ads

Fright Night 2: New Blood review

Το κλασικό πλέον Fright Night (1985) του Tom Holland αποτελεί ένα απολαυστικό και αξιομνημόνευτο old school vampire movie που μεγάλωσε γενιές και γενιές νεαρών horror fans.

Ένα φιλμ ταυτισμένο με τη χρυσή εποχή των 80’s που σημείωσε τεράστια επιτυχία όταν προβλήθηκε και σημάδεψε όποιον είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή μαζί του…

Είμαι βέβαιος πως όλοι έχετε μια ιστορία να διηγηθείτε από την πρώτη σας «Νύχτα Τρόμου»… όπως είναι ο ελληνικός τίτλος.

Ακόμη και σήμερα όμως το φιλμ του Holland συνεχίζει να διασκεδάζει το κοινό με το κατάμαυρο χιούμορ του, αλλά και να τρομάζει με τη θεοσκότεινη ατμόσφαιρα του και τα καλοφτιαγμένα vintage ειδικά εφέ της εποχής.

Μια αναβίωση της μεγάλης αυτής επιτυχίας επιχείρησε προ δύο ετών και το καλογυαλισμένο remake του Craig Gillespie με τον Collin Farrell στον κεντρικό ρόλο, με αμφίβολα όμως αποτελέσματα.


Το δυνατό και αναγνωρίσιμο καστ, η γρήγορη και μοντέρνα σκηνοθεσία, το βαρβάτο budget, δεν κατάφεραν να κάνουν τη διαφορά, με συνέπεια μια ακόμα άνευρη και άψυχη κωμική ταινία τρόμου, κι ένα μάλλον αχρείαστο remake να προστίθεται στη μακρά αυτή λίστα.

Το στούντιο όμως φαίνεται να είχε διαφορετική γνώμη, με αποτέλεσμα να βάλει πλώρη για μια straight to DVD συνέχεια του remake που ουσιαστικά δεν αποτελεί ούτε sequel του remake αλλά ούτε και remake του original sequel Fright Night Part 2.


Πιο πολύ θα λέγαμε αποτελεί μια θηλυκού γένους version του original αλλά και του remake…
Κάτι σαν reboot δηλαδή…
Μπερδέψαμε τα reboot-ια μας με άλλα λόγια!!!

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, το Fright Night 2: New Blood κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες προκαλώντας το ενδιαφέρον των σκληροπυρηνικών του είδους, που ξεχύθηκαν στα βιντεοκλάμπ αναζητώντας το…


Συγνώμη, παρανόησα… το κατέβασαν από κάποιο ιντερνετικό κατάστημα τύπου apple store ήθελα να πω…

Βλέπετε κάποτε το Fright Night ήταν το απόλυτο must see των βιντεοκλάμπ κι έπρεπε να κάνεις τάμα για να το βρεις ξενοίκιαστο, οπότε δικαιολογημένα να μου φαίνεται παράταιρος ο τίτλος του δίπλα στα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα!

Όπως βλέπετε, τόση ώρα η κουβέντα με κάνει να επιστρέφω συνεχώς στα παλιότερα φιλμ κι αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού από τη μία τόσο το remake του 2011 και πολύ περισσότερο τούτο εδώ …πέρασαν και… δε δάγκωσαν!


Ο Charley Brewster (Will Payne) μαθητής λυκείου, παρακολουθεί ένα πρόγραμμα σπουδών στη Ρουμανία, μαζί με τον φίλο του ‘Evil’ Ed (Chris Waller) που έχει εμμονή με ότι έχει να κάνει με κόμιξ και τρόμο , και την πρώην φίλη του Amy (Sacha Parkinson).

Καθώς καταβάλλει προσπάθειες επανασύνδεσης με την Amy που αποδεικνύονται άκαρπες, ο Charley ανακαλύπτει ότι η νέα κι ελκυστική καθηγήτρια Gerri (Jaime Murray, Dexter) που μένει απέναντι, είναι ένα πραγματικό βαμπίρ.

Δυστυχώς, όπως συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις κανείς δεν τον πιστεύει κι έτσι αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του… με τη βοήθεια φυσικά του πιστού κολλητού του και λάτρη του σκότους Εvil Ed!

Τα πράγματα όμως γρήγορα βγαίνουν εκτός ελέγχου όταν ένα βράδυ η Gerri, η οποία έχει καταλάβει ότι οι νεαροί την έχουν ανακαλύψει και την παρακολουθούν, τους καταδιώκει δαγκώνοντας τον Ed.

Τότε ο Charlie αναζητά τον Peter Vincent (Sean Power, 360), τον περίφημο τηλεοπτικό κυνηγό βρικολάκων, ο οποίος βρίσκεται στη Ρουμανία για τα γυρίσματα του reality show «Fright Night», ώστε να τον διδάξει πώς να εξολοθρεύσει τo πανίσχυρο αυτό θηλυκό βαμπίρ, προτού πάρει από κοντά του την αγαπημένη του Amy, της οποίας το αίμα θα δώσει στη Gerri τη δυνατότητα να κυκλοφορεί ως βαμπίρ όχι μόνο στο σκοτάδι αλλά και κάτω υπό το φως της μέρας!


Το Fright Night 2: New Blood ξεκινά ελπιδοφόρα με μια εντυπωσιακή αρχική σκηνή που υπόσχεται μια εξίσου δυνατή συνέχεια.

Τα επόμενα λεπτά όμως έρχονται να διαψεύσουν τις αρχικές υψηλές προσδοκίες καθώς παρελαύνουν μπροστά από τα μάτια μας τα πιο χτυπητά κλισέ των νεανικών ταινιών τρόμου με βρικόλακες, μαζί με μια σειρά χαρακτήρων που θυμίζουν καρικατούρες του χείριστου είδους.


Ο συναισθηματικά πληγωμένος  cool πρωταγωνιστής, η ευαίσθητη ξανθούλα και πάνω απ’ όλα «ανέγγιχτη» κοπέλα του, ο τρελαμένος χαζοβιόλης κολλητός, ο κακός (στην περίπτωση μας κακιά…) της υπόθεσης κι ο γραφικός ρέμπελος τύπος που θα δώσει τη σωτήρια λύση την ύστατη ώρα… είναι όλοι εδώ για να μας θυμίσουν ακόμα μία φορά πόσο ανέμπνευστος και φτωχός σε ιδέες παραμένει ο πλανήτης Hollywood!

Με τις καλές στιγμές να εξαντλούνται σε δυο- τρεις σκηνές, τις ερμηνείες να κυμαίνονται σε επιεικώς μέτρια επίπεδα και το γενικότερο αποτέλεσμα να μοιάζει με πιστή μα πρόχειρη αντιγραφή του προηγούμενου φιλμ, το Fright Night 2: New Blood μόνο νέο δεν είναι τελικά…

Πρωτοστατεί στις ηλίθιες ατάκες και στις ακόμα πιο άκυρες κι αψυχολόγητες αντιδράσεις των πρωταγωνιστών του, κάνοντάς σε ν’ απορείς με τον άνθρωπο που έγραψε αυτό το βλακώδες σενάριο-ξεπέτα.

Μοναδική αχτίδα φωτός μέσα σ’ αυτή τη μετριότητα, η υπέροχη Jaime Murray στο ρόλο της αισθησιακής και συνάμα δυναμικής βρικολακίνας Gerri.


Το γεμάτο υποσχέσεις βλέμμα της και η sexy παρουσία της μας είχαν τραβήξει την προσοχή χρόνια πριν, τότε που με επιτυχία κατάφερε να ξελογιάσει τον Dexter, τον πιο διάσημο serial killer της tv, στην  εξαιρετικά δυνατή δεύτερη σεζόν του.

Το μόνο αρνητικό εντοπίζεται στο γεγονός πως παρά τη χορταστική παρουσία γυμνού σε όλο το φιλμ, η Mrs Murray δεν μας κάνει τελικά τη χάρη, καλύπτοντας τα επίμαχα σημεία της κάτι παραπάνω από σχολαστικά…
Μεγάλη απογοήτευση…

Πέρα λοιπόν από την πετυχημένη επιλογή της προαναφερθείσας στο ρόλο που είχε ο Collin Farrell, το φιλμ του σχετικά άπειρου Eduardo Rodriguez αποδεικνύεται άσφαιρο και κυρίως άτολμο.

Το τελευταίο γίνεται ιδιαίτερα εμφανές προς το φινάλε, όπου εκεί που νομίζεις πως θα κάνει την ανατροπή και θα φέρει τα πάνω κάτω, στο γυρνάει σε γλυκερό κλισαρισμένο happy end της κακιάς ώρας που σε κάνει να θες να σπάσεις την οθόνη.

Αυτά που σου μένουν τελικά όταν- στα βιαστικά- πέφτουν οι τίτλοι τέλους είναι η ψαρωτική αρχική σκηνή , η γεμάτη αίμα μπανιέρα που ανανεώνει το κύτταρο της η πανέμορφη πρωταγωνίστρια (αν και το χουμε ξαναδεί στο Hostel II), η υπόγεια καταδίωξη, η bloody πισίνα του φινάλε, κανά δυο πετυχημένα ειδικά εφέ που ξελασπώνουν τη φθηνή παραγωγή και η αίσθηση μπιμουβάδικης ατμόσφαιρας που με λίγη καλή θέληση φέρνει στο νου κάτι από τις παλιές καλές εποχές.

Στα μεγάλα μείον: οι αφόρητα βαρετοί και κλισέ χαρακτήρες, η μη αξιοποίηση του Peter Vincent (ρόλος κλειδί στο σύμπαν του Fright Night) και η επιλογή ενός κακού ηθοποιού για το συγκεκριμένο ρόλο, το ελάχιστο χιούμορ, η πιστή αντιγραφή του concept των προηγούμενων φιλμ που με τη σειρά τους βασίζονταν στο Rear Window του Hitchcock, το αδύναμο και βιαστικό κλείσιμο της ιστορίας και φυσικά το μη ξεγύμνωμα της βασικής πρωταγωνίστριας…

Για straight to dvd κυκλοφορία το Fright Night 2: New Blood στέκεται μάλλον ευπρεπώς και βλέπεται σχετικά ανώδυνα, αν έχετε όμως απαιτήσεις για κάτι παραπάνω καλύτερα να μείνετε μακριά του.


Οι fans του original αλλά και του πρόσφατου remake σίγουρα δεν θα παρακολουθήσετε μια ταινία τρόμου του επιπέδου τους, αν αφήσετε  όμως στην άκρη τις συγκρίσεις μπορεί και να το διασκεδάσετε.

Νίκος Σιδεράς.



Release Dates:
1 October, 2013 (USA DVD)

Fright Night 2 trailer από Horrorant