Header Ads

American Horror Story: Coven review

Λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση του τρίτου κύκλου και τα πράγματα είναι πλέον ξεκάθαρα για το φιλόδοξο τρομό-δημιούργημα των Ryan Murphy και Brad Falchuk.

Οι μάγισσές τους πέτυχαν το στόχο τους, καταφέρνοντας να μαγέψουν όχι μόνο τους ανά τον κόσμο τηλεθεατές αλλά και τα μηχανάκια που μετρούν την τηλεθέαση, χαρίζοντας στη σειρά μερικά από τα μεγαλύτερα ποσοστά της  μέχρι τώρα πορεία της.

Είναι αλήθεια πως από τα πρώτα επεισόδια οι συντελεστές της μας είχαν προϊδεάσει για μια εξαιρετικά δυναμική σεζόν, πιο διασκεδαστική και ακραία από τις προηγούμενες.


Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που μας έκαναν να πούμε από τόσο νωρίς ότι το American Horror Story: COVEN τα σπάει…

Βέβαια η συνέχεια μας επιφύλασσε μια έκπληξη που μας ξάφνιασε μάλλον δυσάρεστα. 

Αναφέρομαι φυσικά στην «κοιλιά» που έκανε η σειρά στα μισά της σεζόν, με 4-5 επεισόδια που ξεχείλωσαν λίγο το βασικό στόρι και έριξαν αισθητά τους φρενήρεις ρυθμούς της εντυπωσιακής έναρξης.

Αυτό δε σημαίνει ότι η αγαπημένη μας σειρά δεν ήταν σταθερά καλή, απλά όταν ανεβάζεις τον πήχη τόσο ψηλά καλό είναι να τον διατηρείς εκεί.


Δύσκολο θα μου πείτε όταν πρέπει να «απλώσεις» την ιστορία σου σε 13 σαρανταπεντάλεπτα επεισόδια, αλλά ως έμπειροι πια τηλεθεατές έχουμε κι εμείς τις απαιτήσεις μας!

Για να μας είμαστε όμως  άδικοι, να πούμε ότι το
American Horror Story: COVEN στο σύνολο του τα είχε όλα σε γενναίες χορταστικές δόσεις,αποτελώντας χωρίς αμφιβολία μια μικρή τρομο-όαση στη ρουτίνα της καθημερινότητας μας.

Έτσι λοιπόν  για μια ακόμη χρονιά και μπόλικο τρόμο είδαμε, και γαργαλιστικές εκπλήξεις που μας άφησαν με το στόμα ανοιχτό, και μπριόζες ερμηνείες από το φοβερό καστ, αλλά και αγωνία που έφτασε στα ύψη  στο 13ο επεισόδιο, μέχρι δηλαδή να μάθουμε ποια θα είναι η επόμενη υπέρτατη μάγισσα που θα ανεγερθεί στην  κορυφή της ιεραρχίας.

Στα highlights τώρα του 3ου κύκλου θα λέγαμε ότι συγκαταλέγονται τα εξής (προσοχή SPOILER ALERT!):

-  Τα άπαντα όσων κάνει και λέει η αξεπέραστη ηθοποιάρα Jessica Lange


Ως supreme Fiona Goode κλέβει με άνεση και πάλι την παράσταση, εκστομίζοντας τις πιο κοφτερές δηλητηριώδεις ατάκες που έχετε ακούσει ποτέ, ενώ ταυτόχρονα είναι τόσο ραδιούργα και μοχθηρή που δε διστάζει να ξεκάνει οποιονδήποτε βρεθεί στο πέρασμα της!

Έτσι με ζήλο θα κόψει και το λαιμό της ομορφούλας κακομαθημένης star και υποψήφιας νέας supreme Madison Montgomery (Emma Roberts) που όμως δεν έχει πει ακόμα την τελευταία της λέξη!

- Η απέθαντη Madame Marie Delphine LaLaurie, κατά κόσμον Kathy Bates, ένας χαρακτήρας που σκορπά τη φρίκη και το γέλιο σε ισόποσες δόσεις. 


Τι να πρωτοθυμηθούμε; 
Το σπίτι των βασανιστηρίων στο οποίο κατοικούσε δεκαετίες κάνοντας μαρτύριο τη ζωή κάθε έγχρωμου που τολμούσε να περάσει το κατώφλι της; 
την ίδια ως καμαριέρα να υπηρετεί τις νεότερες μάγισσες; 
ή μήπως την αξεπέραστη σκηνή όπου το κομμένο της κεφάλι αναγκάζεται να παρακολουθήσει τις πολύωρες  αντιρατσιστικές μίνι σειρές Roots και Roots II: The Next Generation;

- H Cordelia-κόρη της Fiona- ξεματιάζεται ξανά και ξανά!


Αφού έχει χάσει τα μάτια της ήδη μια φορά και έχει ξαναβρεί το φως της χάρη στην καλή της «νεράιδα» Myrtle, η ευαίσθητη μάγισσα με την καλή καρδιά αποφασίζει να αφαιρέσει τους οφθαλμούς της εκ νέου για να αποκτήσει κάτι πολύ σημαντικό για την ίδια: την ενόραση. 

Το κλαδευτήρι τη βοηθάει σ΄αυτό κι εμείς γινόμαστε μάρτυρες της αποκρουστικότερης ίσως σκηνής όλης της σεζόν.

- Το μουσικό διάλειμμα με τη Stevie Nicks


H παλαίμαχη τραγουδίστρια της ροκ κάνει ένα quest ως λευκή μάγισσα "καβουρδίζοντας" ακόμη περισσότερο τον εγκέφαλο μας, φέρνοντας ταυτόχρονα έναν αέρα από Glee!


- Η Myrtle Snow καίγεται για δεύτερη φορά στην πυρρά και απαστράπτουσα μέσα στην πορτοκαλί τουαλέτα της ξεστομίζει ως τελευταία της λέξη το εξής θεϊκό: Balenciaggaaaa….. (πρόκειται για την ονομασία θρυλικού γαλλικού οίκου μόδας!)
Ίσως η πιο WTF στιγμή και των τριών κύκλων!!!

- Η βουντού-ιέρια Marie Laveau κάνει τα μαγικά της και... ότι αυτό συνεπάγεται!

- Η  Queenie βάζει το όπλο στο στόμα της και αυτοπυροβολείται για να ξεκάνει τον κυνηγό μαγισσών που τις καταδιώκει… 

Απλά ανατριχιαστικό…

- Οι κροκόδειλοι του βάλτου παίρνουν το γεύμα τους κι η Misty Day την εκδίκηση της!

- Οι νεαρές μάγισσες ξεσαλώνουν! 

Ερωτικά τρίγωνα, ίντριγκες, αποτρόπαιες δολοφονίες και συνεχείς νεκραναστάσεις εκτοξεύουν Taissa Farmiga, Gabourey Sidibe, Emma Roberts και Jamie Brewer στην cult στρατόσφαιρα.

- Oι τσαμπουκαλεμένες Fiona και Marie Laveau  διαπραγματεύονται  το μέλλον των μαγισσών με ένα μάτσο πάμπλουτους επιχειρηματίες. 


Τον τελευταίο λόγο όμως τον έχει το αίσθημα της πρώτης, γνωστότερος με την ονομασία  Αxeman!!!
…Και το τσεκούρι παίρνει «φωτιά»!!!

- Ο Papa Legba κάνει συμφωνίες με τις ηρωίδες όσο σε καρφώνει με τα διαβολικά του μάτια. 

Ίσως η πιο τρομαχτική φιγούρα του ΑΗS: COVEN!

- Το τελευταίο επεισόδιο.


Η ώρα για τη νέα supreme έφτασε και μαζί το καλύτερο φινάλε που θα μπορούσε να έχει η σειρά. 
Ανατροπές, αγωνία, χιούμορ κι ένας συγκλονιστικός διάλογος μεταξύ μάνας- κόρης που θα μείνει στην τηλεοπτική  ιστορία.  

Οι μάγισσες μπορούν να βγουν επιτέλους στο «φως» κι ο Murphy μας κλείνει πονηρά το μάτι κάνοντας την ίδια στιγμή ένα καυστικό κοινωνικο-πολιτικό σχόλιο πολλαπλών αναγνώσεων…

Υπέροχη και αυτή η σεζόν του AHS, μας προκάλεσε όλων των ειδών τα συναισθήματα, τέσταρε τα όρια μας  με τις ακραίες στιγμές που μας προσέφερε, έπαιξε με το μυαλό μας, μα πάνω απ΄ όλα μας καθήλωσε και μας διασκέδασε όσο καμιά άλλη σειρά  φέτος.


Βέβαια επείδή οι δημιουργοί του είναι κομματάκι "πειραγμένοι", μην πάρετε τα πάντα τοις μετρητοίς, ενώ καλό είναι να αγνοήσετε οποιεσδήπτε υπερβολές ή σεναριακές τρύπες πέσουν στην αντίληψη σας. 

Είναι κι αυτές αναπόσπαστο μέρος της μυθολογίας της σειράς, οπότε απλά δεχτείτε τες και απολάυστε απενοχοποιημένα το θέαμα που σας προσφέρεται.

Τώρα λοιπόν περιμένουμε τον 4ο κύκλο όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα διαδραματίζεται στα 50’s , θα έχει σχέση με Γερμανούς και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ θα περιέχει έντονα κωμικά και γκόθικ στοιχεία. 


Ακούστηκε επίσης ότι το στόρι θα εξελίσσεται σε ένα τσίρκο που θα αποτελεί και το βασικό σκηνικό αλλά ο δημιουργός προσωρινά το διέψευσε.

Νίκος Σιδεράς.