Header Ads

5 Λόγοι για τους οποίους το Αmerican Horror Story: Coven τα σπάει!!!


Μπορεί ακόμα να βρισκόμαστε στα μισά του τρίτου κύκλου και η ιστορία να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, δε χρειάζεται όμως κάτι παραπάνω για να βγάλουμε το συμπέρασμα πως το American Horror Story: Coven είναι ό,τι καλύτερο σε horror θα δούμε φέτος.

Ύστερα από μια πολύ καλή πρώτη σεζόν που έθεσε τις βάσεις και μια εξαιρετική δεύτερη που άγγιξε κορυφή  τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε βραβεία, ο ασυγκράτητα δημιουργικός Ryan Murphy βάλθηκε να μας αποτελειώσει με το τρίτο αυτό κεφάλαιο του ενοχικά απολαυστικού τηλεοπτικού δημιουργήματος του.

Βάζοντας κάτω όλες τις Carrie (μη το διαβάσετε ανάποδα) του κόσμου, τα ανέμπνευστα σπλάτερ  της κακιάς ώρας και - γιατί όχι; -  τα κακομακιγιαρισμένα φαντασματάκια του James Wan, o Murphy ξεπερνά τον εαυτό του και με τη χαρακτηριστική άνεση που τον διακρίνει, βάζει τα γυαλιά σε όλες τις φετινές horror κυκλοφορίες!

Ιδού λοιπόν 5 από τους βασικούς λόγους που κάνουν το ΑΗS: Coven το απόλυτο must see της φετινής χρονιάς.

 5.  Τhe Horror! The horror! 



Σε αντίθεση με τα περισσότερα φετινά horror movies  το AHS: Coven δεν τσιγκουνεύεται καθόλου σε τρόμο. 
Τον κοιτά κατάματα  και  τον επιζητά με όλο του το είναι.

Το αίμα ρέει άφθονο, τα πτώματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και τα επί τηλεοπτικού εδάφους όρια δοκιμάζονται για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Σκληρές και πρωτόγνωρα βίαιες σκηνές ανθολογίας κάνουν την εμφάνιση τους από τα πρώτα κιόλας επεισόδια, περιλαμβάνοντας από γλαφυρούς διαμελισμούς μέχρι αποτρόπαιες δολοφονίες που θα εκπλήξουν ακόμη και τους εμπειρότερους του είδους.

Και επειδή οι σπλάτερ σκηνές δεν αρκούν από μόνες τους, ο συνδυασμός τους με την ατμόσφαιρα τρόμου που δημιουργείται από τους συντελεστές σε κάθε λεπτό κάνουν το αποτέλεσμα ακόμα πιο εθιστικό και  …μαγικό.



4. Οι ανατροπές.


Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, American Horror Story χωρίς ανατροπές δε γίνεται, φέτος όμως τα πράγματα έχουν ξεφύγει σε άλλο επίπεδο.

Ανέκαθεν απρόβλεπτος ο δημιουργός του, πάντα μας ξάφνιαζε με την τροπή που έπαιρναν τα γεγονότα  στις σειρές του, στην προκειμένη όμως περίπτωση – προφανώς λόγω της δημιουργικής ελευθερίας που του δίνει η δομή  μίνι σειράς  που έχει κάθε σεζόν - βγάζει πραγματικά το άχτι του.

Κανείς δεν είναι σίγουρος ότι θα τη βγάλει καθαρή μέχρι το τέλος του κάθε επεισοδίου και τίποτα δε θεωρείται δεδομένο. 


Οι καλοί άνετα μπορούν να γίνουν κακοί, οι νεκροί να επιστρέψουν στη ζωή σα να μην τρέχει τίποτα και βασικοί χαρακτήρες που θεωρείς σημαντικούς για την εξέλιξη της ιστορίας να βγουν από τη μέση μέχρι να πεις κύμινο.

Πείτε το δημιουργική τρέλα, σεναριακή υπερβολή, επιτηδευμένος  εντυπωσιασμός; ένα είναι το σίγουρο: οι δημιουργοί  της σειράς δεν την παλεύουν μία!!!



3. Η μαγεία


Ο τρίτος κύκλος θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ένα  X-Μen με μάγισσες, με τη Jessica Lange στο ρόλο του Magneto.

Η μαγεία και ότι περιστρέφεται γύρω από αυτή είναι ο βασικός άξονας του Coven, με τους εμπνευστές του σεναρίου να μην αφήνουν τίποτα απ’ έξω: από Νέα Ορλεάνη, ξόρκια και μυστηριακές τελετές βουντού, μέχρι νεκροζώντανους, ελληνική μυθολογία και Σάλεμ.

Γενικώς τίποτα δεν ξεφεύγει  από τις «κεραίες» τους σε ότι έχει να κάνει με τον κόσμο της μαγείας, παρουσιάζοντάς το μάλιστα, με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο.

Εκτός των άλλων, οι νεοφερμένες μάγισσες της σχολής είναι πραγματική απόλαυση, όπως ακριβώς και οι ανώτερες τους, ενώ οι ίντριγκες και οι δολοπλοκίες μεταξύ τους ανεβάζουν τον παράγοντα ψυχαγωγία σε δυσθεώρητα ύψη.

Κάθε επεισόδιο μεταφέρει το θεατή σε έναν άλλο κόσμο, μπλέκοντας με πανέξυπνο τρόπο-ακόμα και μέσα στην υπερβολή του μερικές φορές-το παρελθόν με το  παρόν και  το μεταφυσικό με την ωμή πραγματικότητα..



2. Το χιούμορ.


Η πρώτη σεζόν ήταν σοβαρή και μελαγχολική, η δεύτερη βαριά και καταθλιπτική, το χιούμορ με άλλα λόγια είχε διακριτική παρουσία στο σύμπαν του Murphy, αλλά ήταν πάντα  καίριο και αποτελεσματικό τις στιγμές που έκανε την εμφάνιση του (βλέπε Lana Banana).

Ύστερα λοιπόν από τη "μαυρίλα" των προηγούμενων κύκλων, το AHS: Coven κάνει τη διαφορά, προσφέροντάς στο κοινό ατάκες-δηλητήριο που θυμίζουν αξεπέραστα camp movies παλαιότερων εποχών, σκηνές που σκορπούν σαρδόνια χαμόγελα με το κατάμαυρο χιούμορ τους και παιχνιδιάρικες ερμηνείες που δίνουν μια πιο ανάλαφρη χροιά στα τρομερά και φοβερά που συμβαίνουν.

Όλα τα παραπάνω κάνουν τον τρίτο κύκλο της αγαπημένης μας σειράς ό,τι πιο διασκεδαστικό  έχουμε δει τελευταία, ένα ενοχικά απολαυστικό υπερθέαμα, ένα  «εναλλακτικό» λούνα παρκ  που απολαμβάνεις με όλες σου τις αισθήσεις από την άνετη και ασφαλή θέση του καναπέ σου.



1.  Το καστ.


Ο λόγος όμως που δεν πρέπει να χάσετε με τίποτα το AHS: Coven  είναι το απίστευτο – γυναικείο κατά κύριο λόγο - καστ του.

Κρατήστε την αναπνοή σας : Jessica Lange, Frances Conroy, Taissa Farmiga, Kathy Bates, Frances Conroy, Sarah Paulson, Evan Peters, Gabourey Sidibe, Angela Bassett, Lily Rabe, Patti LuPone, Emma Roberts, Denis O'Hare.

Για τη Jessica Lange τα λόγια είναι περιττά, απλά ότι καλύτερο κυκλοφορεί  στην τηλεοπτική πιάτσα τα τελευταία χρόνια. 


Αν δεν την έχετε δει μέχρι τώρα, απλά δεν μπορείτε να καταλάβετε το μέγεθος  και το εύρος του ταλέντου της!

Από την άλλη, η  πολυαναμενόμενη μεγάλη επιστροφή της Kathy Bates στον τρόμο μετά το θρυλικό Misery δικαίωσε την αναμονή χρόνων, κάνοντάς μας να παρακαλάμε για λίγο περισσότερο τηλεοπτικό χρόνο. 


Κάτι που μάλλον εισακούστηκε μιας και εξασφάλισε ήδη  τη συμμετοχή της στον επερχόμενο τέταρτο κύκλο.

Εξίσου δυνατή παρουσία στη σειρά έχει και η  μάλλον υποτιμημένη Angela Bassett, που ξαναμπαίνει δυναμικά στα πράγματα με έναν εξαιρετικά αβανταδόρικο ρόλο, κλέβοντας στιγμές την παράσταση με το δυναμισμό της.

Από πίσω ακολουθεί η υπέροχη Sarah Paulson με νωπές ακόμη τις μνήμες από την εκπληκτική της ερμηνεία στο AHS: Asylum, η θεότητα Frances Conroy στον απόλυτα κόντρα ρόλο και η αιθέρια Lily Rabe με την αγγελική της ομορφιά.

Last but not least, η απολαυστική τετράδα των νεαρών μαγισσών Taissa Farmiga, Gabourey Sidibe, Emma Roberts και Jamie Brewer, με υπερφυσικές ικανότητες που θυμίζουν από Carrie έως Rogue από X-Men και ταλέντο που σε κάνει να μην μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω τους.

Και τώρα φανταστείτε τι γίνεται όταν οι παραπάνω κυρίες και δεσποινίδες συναντιούνται  στο ίδιο πλάνο και μοιράζονται  τις ίδιες σκηνές … 

Just magic!


Τι; Ακόμα να μυηθείτε στην τηλεοπτική  μαγισσο-παρέα του AHS: Coven;

Δεν μου αφήνετε άλλη επιλογή…
Στην πυρρά!!!

Νίκος Σιδεράς.