Header Ads

DVD Review: Terror Express (1979)


Μια πόρνη [η Silvia Dionisio του Naked You Die (1968)] πολυτελείας (η εμφάνιση της παραπέμπει σε χλιδή) εκδίδεται στο βαγόνι ενός τραίνου (...ίσως και να μην είναι όσο ακριβή και επιλεκτική όσο ισχυρίζεται).

Για κακή της τύχη (αλλά και τον υπόλοιπων επιβατών) στο τραίνο θα επιβιβαστούν τρεις νεαροί [Werner Pochath, Carlo De Mejo και Fausto Lombardi] οι οποίοι μετά από μια σειρά κακόγουστων αστείων θα σκορπίσουν τον τρόμο.

Θα βιάσουν ή θα κακοποιήσουν όλους τους επιβάτες εκ των οποίων ρόλο κλειδί θα παίξουν η Anna [η πανέμορφη Zora Kerova του Cannibal Ferox (1981)], ένας πολιτικός κρατούμενος [ο Gianluigi Chirizzi του Burial Ground (1981)] και ένας μπάτσος [ο Giancarlo Maestri του The Great Silence (1968)].

Υπάρχουν δύο τρόποι να διαβάσει κανείς αυτή την ταινία: ή στέκεστε στην άφθονη βρώμα και δυσωδία (που απλόχερα προσφέρει το φιλμ) ή πάτε σε εις βάθος ανάγνωση και ψάχνετε να ερευνήσετε τι ήθελαν να πουν οι δημιουργοί, πράγμα που θα σας μπερδέψει πάρα πολύ, γιατί το έργο άλλοτε γίνεται κρεσέντο μισογυνισμού (οι σκηνές βίας κατά των πρωταγωνιστριών σοκάρουν – συχνό φαινόμενο του είδους) και άλλοτε αντικαπιταλιστικό μανιφέστο (οι κακοί παρουσιάζονται ως πλουσιόπαιδα με τη βαρεμάρα τους ως κίνητρο – επίσης συχνό φαινόμενο του είδους).

Πιθανότατα όμως τα πράγματα να ήταν πιο απλά για τον σεναριογράφο George Eastman [Anthropophagus (1980)] και τον σκηνοθέτη Ferdinando Baldi [ένας εκ των παραγωγών του The Whip and the Body (1963)] και απλά να παρέδωσαν ένα sleaze διαμαντάκι το οποίο θα σας αναγκάσει αφού το δείτε να κάνετε μπάνιο.

Το Region 2 [PAL] DVD που αγόρασα παρουσιάζει την ταινία σε 1.66:1 (πριν ξεκινήσει υπάρχει προειδοποίηση πως σε δύο σκηνές χρησιμοποιήθηκε κατώτερο source material διότι αυτές είχαν καταστραφεί, αλλά το φιλμ είναι τέτοιο που δεν νομίζω πως θα ενοχληθεί κανείς από αυτό), και στις πρόσθετες παροχές θα βρείτε το βίντεο "Tales from the Rails" (που είναι από τα πιο απολαυστικά που έχω δει τελευταία), ένα Trailer, και ένα Slideshow.


Χρήστος Μουρούκης.