Header Ads

Το Μικρό Νησί - La Isla Minima review

Έχοντας αποσπάσει δέκα βραβεία Γκόγια σε όλες τις σημαντικότερες κατηγορίες της απονομής, το αστυνομικό θρίλερ του Alberto Rodriguez κατέφτασε και στις ελληνικές αίθουσες.

Ανάμεσα στον καταιγισμό των blockbusters που έχει ξεκινήσει από τις αρχές τις καλοκαιρινής περιόδου, το χαμηλών τόνων La Isla Minima ενδέχεται να περάσει στα ψιλά γράμματα, αποτελεί όμως μια αξιόλογη, εναλλακτική και σινεφίλ πρόταση για όσους αναζητούν κάτι λιγότερο θορυβώδες και ταυτόχρονα συναρπαστικό. 

Στον Ισπανικό Νότο του 1980, την περίοδο που η χώρα περνάει μια μεταβατική περίοδο από τη δικτατορία του Φράνκο στη δημοκρατία, δυο αστυνομικοί από την Μαδρίτη με διαφορετικές ιδεολογίες [Javier Gutiérrez και Raúl Arévalo (I'm So Excited)] ταξιδεύουν σε μια μικρή πόλη για να ερευνήσουν τις εξαφανίσεις δύο έφηβων κοριτσιών.

Όταν τα κακοποιημένα πτώματά τους ανακαλυφθούν, θα διαπιστώσουν ότι ένας κατά συρροή δολοφόνος κυκλοφορεί ελεύθερος και ότι οι ζωές άλλων έφηβων κοριτσιών βρίσκονται σε κίνδυνο. 

Όσο οι έρευνες για τον εντοπισμό του συνεχίζονται, οι αστυνομικοί θα έρθουν αντιμέτωποι με ένα πολύπλοκο μυστήριο που αφορά τη μικρή κοινότητα. 

Μπορεί η υπόθεση να μην ξεχωρίζει για την πρωτοτυπία της, καθώς αποτελεί τη βάση ενός τυπικού αστυνομικού θρίλερ, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το πέπλο του μυστηρίου που ξετυλίγεται σταδιακά καταφέρνει να καθηλώσει τον θεατή.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην ιστορία είναι ότι τοποθετείται, χρονικά και τοπικά, σε μια ταραγμένη περίοδο στην ιστορία της Ισπανίας, όπου η φτώχεια και η ανάγκη για ένα καλύτερο αύριο αντικατοπτρίζονται πλήρως σε κάθε κίνηση των δύο πρωταγωνιστών. 

Οι ξεπερασμένοι σήμερα μέθοδοι που χρησιμοποιούν βήμα, βήμα οι αστυνομικοί για να φτάσουν στο επόμενο κομμάτι του παζλ και τα μέσα με τα οποία το επιτυγχάνουν είναι το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο της ταινίας.

Μπορεί οι προσδοκίες να ήταν περισσότερες όσον αφορά την επίλυση του μυστηρίου και να περιμέναμε περισσότερες εξηγήσεις για μερικά (δευτερεύοντα) ερωτήματα του φινάλε, αλλά σε ορισμένα σημεία είναι επιλογή του σκηνοθέτη να αφήσει μερικά συμπεράσματα σε εμάς.


Εξάλλου, αυτό που φαίνεται να έχει περισσότερη σημασία για τον Alberto Rodriguez δεν είναι τόσο αυτή καθεαυτή η ιστορία αλλά το κοινωνικό και πολιτικό background τόσο του Ισπανικού Νότου στις αρχές του 80’ όσο και στις νοοτροπίες των δύο κεντρικών χαρακτήρων.

Οι χαρακτηρισμοί που συνοδεύουν Το Μικρό Νησί, όπως «η καλύτερη ισπανική ταινία για το 2014» ή «η καλύτερη ισπανική αστυνομική ταινία της δεκαετίας», είναι πολύ πιθανό να προσελκύσει και τελικά να απογοητεύσει το mainstream κοινό. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται για ένα βαρύ σινεφίλ έργο -απλά ίσως να εκτιμηθεί περισσότερο από μεγαλύτερες ηλικίες. 

Πρόκειται λοιπόν, για μια ταινία που ενώ όλα φαίνονται να λειτουργούν άψογα –καταπληκτικές ερμηνείες, εξαιρετική μουσική, φωτογραφία και σκηνοθεσία, μαγευτικά τοπία, ενδιαφέρουσα ανάπτυξη της πλοκής, έντονοι χαρακτήρες- , αυτή η παλαιού τύπου προσέγγιση λειτουργεί σαν δίκοπο μαχαίρι στα γούστα των θεατών.

Δεν παύει όμως να αποτελεί μια άρτια και ποιοτική ευρωπαϊκή παραγωγή, ικανή να ικανοποιήσει τους φίλους των αστυνομικών θρίλερ αλλά και τους πιο «σκεπτόμενους» θεατές.

Σπύρος Νουνανάκης.


Release Dates:
26 September 2014 (Spain)
18 June 2015 (Greece)