Header Ads

Ταξιδιωτικός οδηγός για ...Τρομακτικές διαμονές - Part 2!


Καλοκαιράκι, και τι καλύτερο από το να ξεφύγεις από την δύσκολη και αγχωτική πραγματικότητα των τελευταίων μηνών, κάνοντας τις διακοπές σου σε μέρη ξεχωριστά, ικανά να σου προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς! 

Όσοι από εσάς είδατε τον περσινό μας Ταξιδιωτικό Οδηγό για ...Τρομακτικές διαμονές, που αφορούσε κάποιες ιδιαίτερες τοποθεσίες της Αμερικανικής Ηπείρου, ξέρετε τι να περιμένετε και από τον φετινό, μόνο που αυτός αφορά τοποθεσίες της Ευρώπης αλλά και της Ασίας! 

Για εσάς που έρχεστε σε "επαφή" με το θέμα για πρώτη φορά, παρακάτω θα αναφερθούμε σε ταινίες, τρόμου και μη, των οποίων τα γυρίσματα δεν έγιναν μόνο σε κάποιο στούντιο, αλλά και σε πραγματικές τοποθεσίες, οι οποίες διασώζονται ακόμα και σήμερα.

Καλές διακοπές!


Κατακόμβες, Παρίσι, Γαλλία


Κάτι που σίγουρα πρέπει να δεις για να το πιστέψεις. 
Ένα τεράστιο δίκτυο από τούνελ που ξεπερνά τα 274 χιλιόμετρα, και σε ένα μεγάλο μέρος αυτού η κάθε επιφάνεια έχει καλυφθεί από ανθρώπινα οστά.

Φυσικά και υπάρχει ο αστικός μύθος ότι οι κατακόμβες αποτελούν την είσοδο για τις Πύλες της Κολάσεως, αλλά η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για εγκαταλελειμμένα ορυχεία κάτω από τη γαλλική πρωτεύουσα, που άρχισαν να χρησιμοποιούνται τη δεκαετία του 1780 ως οστεοφυλάκια.

Ταινία που το είδαμε: As Above, So Below (2014) 
Μία από τις καλύτερες ταινίες τρόμου για το 2014, με ατελείωτες κατακόμβες-τάφους γεμάτες τρόμο και πολλά wtf σκηνικά που δεν τα περιμένεις!!!


Πρίπιατ, Τσερνομπίλ, Ουκρανία


Το Πρίπιατ είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές πόλεις-φαντάσματα, καθώς οι πάνω από 50.000 κάτοικοι του έφυγαν σε μια στιγμή, αμέσως μετά το τραγικό ατύχημα, στο πυρηνικό εργοστάσιο, το 1986. 

Όποιος γοητεύεται από την αστική παρακμή και τις εγκαταλελειμμένες πόλεις είμαι σίγουρος ότι θα βρει το όλο θέαμα άκρως εντυπωσιακό.

Ταινία που το είδαμε: Chernobyl Diaries (2012)
Μια παρέα έξι ατόμων αποφασίζουν να εντρυφήσουν στο λεγόμενο "ακραίο τουρισμό", πηγαίνοντας στην πόλη Πρίπιατ, μια ερημική περιοχή που εγκαταλείφθηκε αμέσως μετά την πυρηνική έκρηξη του Τσερνομπίλ το 1986. 

Με ξεναγό έναν ντόπιο ταξιδιωτικό πράκτορα, θα μπουν στην περιοχή και όλα πηγαίνουν καλά μέχρι τη στιγμή που περίεργα πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν.


Hill Of Crosses, Šiauliai, Λιθουανία


Ένας μικρός λόφος στη βόρεια Λιθουανία που φιλοξενεί πάνω από 100.000 σταυρούς. 
Το ιερό υπάρχει από τον 14ο αιώνα, αν και έχει καταστραφεί και ξαναστηθεί πάνω από τρεις φορές και ο θρύλος λέει ότι αυτός που μπαίνει με κακόβουλη πρόθεση δεν θα φύγει ποτέ...

Ταινία που το είδαμε: The Hill of Crosses
Είναι ένα ντοκιμαντέρ του ABC Australia (δείτε το εδώ).
Οκ, καλό και το ντοκιμαντέρ, αλλά πρέπει να υπάρξει και ταινία τρόμου!


The Sedlec Ossuary,  Kutna Hora, Τσεχία





Θεωρείται ως ένα από τα πιο μακάβρια μέρη στον κόσμο και όχι άδικα. 
Μία ώρα μόνο μακριά από την Πράγα υπάρχει μια εκκλησία φτιαγμένη εξολοκλήρου από ανθρώπινα οστά!!! 
 
Με πάνω από 40,000 ανθρώπινα οστά για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι και αν και στο εσωτερικό της εκκλησίας η ...κατάνυξη που προσφέρει το υλικό που είναι φτιαγμένα τα πάντα είναι εμφανής, το εξωτερικό της φαίνεται απόλυτα φυσιολογικό. 
 
Η ιστορία λέει ότι ο χώρος θεωρούνταν ιερός από το 1278, έως τη στιγμή που ο μαύρος θάνατος χτύπησε την Ευρώπη τον 14ο αιώνα και οι νεκροί της πανδημίας θάβονταν εκεί κατά εκατοντάδες. 
 
Αργότερα το 1870 ένας ηγούμενος, σεβόμενος πλήρως την μνήμη των νεκρών, αποφάσισε να εκμεταλλευτεί κάπως διαφορετικά τους "πελάτες" του! 
Νομίζω ότι αυτός και μόνο είναι ένας καλός λόγος για να επισκεφτείς την Τσεχία.
 
Ταινία που το είδαμε: Blood & Chocolate (2007)

Μμμ, πολύ ενδιαφέρων φαίνεται (not). 
Όχι δηλαδή εγώ τώρα έχω μια απορία και θα ήθελα την βοήθειά σας. 
 
Αν οι άνθρωποι που "έβαλαν το χεράκι τους" για να χτιστεί η εκκλησία ήταν καλοί και πήγαν στον παράδεισο τότε ας πούμε όλα ΟΚ. 
Αν όμως ρε σεις είχαν κλείσει σουίτα στην κόλαση τι φάση παίζει; 
 
Για την "ανιδιοτελή" τους -αν και χωρίς να το θέλουν- προσφορά την σκαπούλαραν κάποια χρόνια πιο μετά ή μήπως η εκκλησία στοιχειώνεται από τις ψυχές αυτών που μπορεί να κοσμούν τον πολυέλαιο και να παίξει κάποια στιγμή κάνα σκηνικό με poltergeist;


Cesky Krumlov, Τσεχία


Επειδή το προηγούμενο αξιοθέατο μπορεί να σας εκνεύρισε κάπως, θα ήταν άδικο να φύγετε από την Τσεχία έχοντας στη μνήμη σας κάτι τόσο ιερόσυλο, οπότε η επόμενη στάση μας είναι το Cesky Krumlov. 


Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ και απαριθμώντας μόλις 14.000 κατοίκους, αυτή η πανέμορφη μικρή πόλη βρίσκεται στη νότια πλευρά της Τσεχίας και έχει εξελιχθεί σε τουριστικό προορισμό εδώ και πολλά χρόνια. 

Τα αξιοθέατα πολλά και για όλα τα γούστα. 
Γραφικά σοκάκια και ποτάμια που διασχίζουν όλη την πόλη, ένα κάστρο του 13ου αιώνα, ορυχεία γραφίτη προς εξερεύνηση, κρουαζιέρα στον παρακείμενο ποταμό, πολλά διεθνή φεστιβάλ μουσικής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και φυσικά το Horror Bar, όπου μπορείς να απολαύσεις το, προσαρμοσμένο σε gory εμφάνιση, ποτό σου!

Ταινία που το είδαμε: 
Το The Illusionist (2006) σε σκηνοθεσία Neil Burger και με τον Edward Norton στον πρωταγωνιστικό ρόλο είναι μία από τις ταινίες που γυρίστηκαν εδώ, αλλά η ταινία που έκανε την πόλη αλλά και την χώρα να ακουστούν ακόμα περισσότερο (για τους λάθος λόγους όμως) είναι το torture porn φιλμ του Eli Roth, Hostel (2005)

Μπορεί στα πρώτα 30 λεπτά της ταινίας να βλέπουμε πανέμορφα πλάνα της πόλης, αλλά αυτό που ακολούθησε μετά είναι που έμεινε στο μυαλό των περισσοτέρων (ΟΚ κυρίως των Αμερικανών, μιας και δεν το "έχουν" ιδιαιτέρα στο να ξεχωρίζουν την πραγματικότητα από την μυθοπλασία).



Highgate Cemetery, Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία


Ένα τεράστιο σε διαστάσεις νεκροταφείο, όπου ανάμεσα στους κοινούς θνητούς που κείτονται εκεί θα βρεις και αρκετούς διάσημους, όπως ο Karl Marx και ο Douglas Adams (συγγραφέας του The Hitchhiker's Guide to the Galaxy).

Μπορείτε να προσλάβετε έναν ξεναγό για να σας δείξει τους πιο διάσημους τάφους αλλά και κάποιους τόσο παλιούς που είναι πλέον σε φάση αποσύνθεσης ή τους έχει καταπιεί η γύρω βλάστηση, αλλά τι πιο ενδιαφέρων από το να περιπλανηθείτε μόνοι σας σε όλο αυτό το τρομακτικό σκηνικό; 

Ταινία που το είδαμε:
Σε πάρα πολλές ταινίες τρόμου, ειδικά την δεκαετία του 1970, όπως το Taste the Blood of Dracula (1970), το Tales from the Crypt (1972) και From Beyond the Grave (1974).


Blackeberg, Στοκχόλμη, Σουηδία


Ας υποθέσουμε για μια στιγμή ότι αποφασίζετε (γιατί μη με ρωτάτε) να πάτε διακοπές στην Σουηδία και ο δρόμος σας βγάλει στη Στοκχόλμη! 
Δεν θα θέλατε να δείτε που γυρίστηκε ένα μέρος μίας από τις καλύτερες και πιο ιδιαίτερες ταινίες τρόμου των τελευταίων ετών; 

Ο λόγος φυσικά για το Let The Right One In (2008) και το Blackeberg, προάστιο της Σουηδίας, όπου υπάρχει ο σταθμός του μετρό που εμφανίζεται στην ταινία αλλά και ακόμα 2-3 φυσικά σκηνικά.

Ταινία που το είδαμε: Let The Right One In (2008)

Σκηνοθετημένη από τον Tomas Alfredson και βασισμένη στο βιβλίο του John Lindqvist, η ταινία αφορά ένα μοναχικό και εκκεντρικό αγόρι που ερωτεύεται ένα βαμπίρ, με την μορφή ενός νεαρού κοριτσιού, το οποίο τον πείθει να εκδικηθεί τα παιδιά που τον παρενοχλούν συνεχώς!


Aokigahara Forest, Yamanashi, Ιαπωνία


Ένα ανατριχιαστικό φυσικό περιβάλλον, το δάσος Aokigahara βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Fuji και είναι επίσης γνωστό ως "δάσος των αυτοκτονιών" και αυτό γιατί κάθε χρόνο απομακρύνονται από εκεί πάνω από 1000 πτώματα. 

Το ιδιαίτερα δημοφιλές, μεταξύ των αυτόχειρων, μέρος έχει τόσο πυκνή βλάστηση που πολλά από τα πτώματα δεν βρίσκονται ποτέ!


Ταινία που το είδαμε: Sea of Trees (2015)
Αν και έχει μαζί του ένα πολύ δυνατό καστ, ο Gus Van Sant αυτοκτονεί κινηματογραφικά, και οι Matthew McConaughey, Naomi Watts και Ken Watanabe συμπαρασύρονται μαζί του. 

Κώστας Κίτσιος.