Header Ads

DVD Review: 31 (2016) του Rob Zombie


Το Halloween του 1976 και ενώ ταξιδεύει ένα μικρό καραβάνι εργαζόμενων σε λούνα-παρκ, δέχεται επίθεση από μια συμμορία κλόουν.

Οι επιζώντες [Sheri Moon Zombie {Toolbox Murders (2004)}, Meg Foster {They Live (1988)}, Lawrence Hilton-Jacobs {Sublime (2007)}, Kevin Jackson {Rosewood (1997)}, και Jeff Daniel Phillips {Halloween II (2009)}] σύρονται σε ένα τεράστιο υπόγειο-λαβύρινθο όπου τρεις αριστοκράτες [Malcolm McDowell {A Clockwork Orange (1971)}, Judy Geeson {10 Rillington Place (1971)}, και Jane Carr] τους ανάγουν σε θύματα του παιχνιδιού του τίτλου.

Το παιχνίδι αυτό, που έχει ως πρωταγωνιστές τους απαχθέντες, διαρκεί δώδεκα ώρες, κατά τις οποίες θα κυνηγηθούν από μια σειρά από περίεργους χαρακτήρες με πρωτότυπα όπλα, που μόνος τους σκοπός είναι να τους βασανίσουν και να τους σκοτώσουν.

Η νέα ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία του Rob Zombie είναι εξίσου καλή με την προηγούμενη του, The Lords of Salem (2012), αλλά θυμίζει περισσότερο σε ύφος το αριστουργηματικό The Devil's Rejects (2005), και αυτό λειτουργεί υπέρ του, καθώς οι συνήθεις διάλογοι του δημιουργού ταιριάζουν μόνο σε hillbilly concept από τα ‘70s (σοφά η ταινία λαμβάνει χώρα το 1976), και παραμένουν απολαυστικοί σε τέτοιο context, ακόμη και όταν γίνονται φλύαροι, όπως εδώ, με τις ατέλειωτες φιλοσοφίες τους.

Σίγουρα το αλά The Most Dangerous Game σενάριο είναι χιλιοειπωμένο ακόμη και στις μέρες μας [βλέπε το ανώτερο The Purge (2013)], και σίγουρα αυτοί οι «κακοί» δεν είναι τόσο πρωτότυποι στον χώρο του φανταστικού όσο νομίζει ο δημιουργός τους [η ταινία πάσχει επίσης διότι οι δύο αντίπαλες ομάδες είναι εξίσου «παρδαλές» και δυσκολεύεται κανείς να καταλάβει ποιος είναι ποιος αφού οι διαφορές τους δεν είναι και τόσο ξεκάθαρες (ούτε κατά μια αναλογία γάτου και ποντικού)], αλλά εδώ προσφέρεται βία για τη βία, και το μικρό κοινό είναι πιστό, και θα ικανοποιηθεί.

Η παρούσα ταινία ανακοινώθηκε το 2014 και αναζήτησε χρηματοδότηση εις διπλούν δια της διαδεδομένης πλέον crowd funding οδού. 
Τα γυρίσματα έγιναν το 2015 (και διήρκεσαν μόλις 20 ημέρες), ενώ η πρεμιέρα έλαβε χώρα στο Sundance Film Festival του 2016. 

Πρόσφατα κυκλοφόρησε σε λίγους κινηματογράφους, αλλά χρειάστηκε να επέλθουν περικοπές, διότι το MPAA αποφάνθηκε NC-17 εις διπλούν, πριν τελικά δώσει το R, που επέτρεψε την πρόσβαση σε περισσότερους θεατές.

Αναλυτικό review ΕΔΩ.

Χρήστος Μουρούκης.