Header Ads

Future Shock! The Story of 2000AD (2014): Το ντοκιμαντέρ για τα ...άλλα comic!


Ήμουν βιβλιοφάγος από μικρό παιδί, και ανέκαθεν μου άρεσαν και τα κόμιξ.
Φυσικά και μεγάλωσα με τους ήρωες της Marvel και της DC
Αλλά όχι μόνο. 
Υπήρχαν τότε και διάφορα περιοδικά, όπως το Τρουένο, που παρουσίαζαν πολλές ιστορίες από διάφορους καλλιτέχνες.

Κάπως έτσι ανακάλυψα τον Judge Dredd και τις απόκοσμες ιστορίες του, τις οποίες διαβάζω και συλλέγω φανατικά μέχρι και σήμερα. 
Ήθελα πάντα να μάθω την ιστορία πίσω από το Βρετανικό περιοδικό που τις φιλοξενεί, το 2000AD, και τούτο εδώ το ντοκιμαντέρ ήρθε για να καλύψει ακριβώς αυτό το κενό στη γνώση της pop κουλτούρας.

Αισθητικά η 4:3 κινηματογράφηση των Nick Harwood και Jim Hinson (επίσης executive producer και οι δύο) δεν έχει απολύτως τίποτα να προσφέρει, ωστόσο τα animation του δεύτερου είναι καλύτερα και εντυπωσιακότερα από αυτά του Sin City (2005).

Το καλό με το ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Paul Goodwin (ο οποίος ανέλαβε και το μοντάζ) πέραν του ότι κατάφερε να μαζέψει όλους όσους θα θέλαμε να μιλήσουν για αυτή την ιστορία, είναι πως κάνει και παρένθετη ιστορική αναδρομή στο κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον που γέννησε (ή μάλλον ξέρασε) το θρυλικό αυτό περιοδικό.

Το κακό είναι πως είναι αρκετά μεγάλο σε διάρκεια (110 λεπτά) και αρκετές πληροφορίες επαναλαμβάνονται.
Τέλος θα ήθελα να σημειώσω πως το soundtrack είναι killer!

Πρόκειται για μια παραγωγή των Sean Hogan [The Devil's Business (2011)] και Helen Mullane [The Trouble with the F Word (2017)] που έκανε την πρεμιέρα της στο Fantastic Fest του Texas, ενώ ήταν και υποψήφια για το βραβείο ‘Best Documentary Feature Film’ του Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου.

Χρήστος Μουρούκης.