Header Ads

DVD Review: One Armed Boxer (1972)


Η συμμορία των γάντζων (λέγεται έτσι επειδή συχνά πολεμά χρησιμοποιώντας γάντζους) ελέγχει την πορνεία και το εμπόριο ναρκωτικών της γειτονιάς.
Παράλληλα διατηρούν και μια κόντρα με μια κοντινή σχολή πολεμικών τεχνών, η οποία απαρτίζεται από τα καλά παιδιά της υπόθεσης.

Σε μια από τις αμέτρητες μάχες που θα δώσουν οι δύο πλευρές, οι κακοί θα επιστρατεύσουν ένα τσούρμο από διαφορετικούς μαχητές με διαφορετικά background (εν αντιθέσει οι καλοί παίζουν μόνο κινέζικο μποξ), με αποτέλεσμα μετά από έναν σκληρό άγονα ο καλός (και άξιος μαχητής) Yu Tien Lung (ο Yu Wang) θα χάσει μέσω μιας λαβής το δεξί του χέρι.

Θα αποσυρθεί από τη βεντέτα για αρκετό καιρό, θα αναρρώσει και θα προπονηθεί τόσο καλά, που σύντομα θα είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τους κακούς και πάλι, έστω και με ένα χέρι.

Η κινηματογράφηση του (σεναριογράφου και) σκηνοθέτη Yu Wang είναι εμπνευσμένη, ενώ και τα σκηνικά είναι εντυπωσιακά (τα περισσότερα εκ των οποίων urban και rural).
Το σενάριο φυσικά είναι λίγο (πρόκειται απλά για μια βεντέτα) και το ξύλο πολύ, αλλά νομίζω για αυτό ήρθατε, και στο κάτω-κάτω οι χορογραφίες είναι εντυπωσιακές.

Χρειάζεται λίγη υπομονή με το ότι το χέρι κόβεται στα μισά της ταινίας, και μετά έχουμε να υπομείνουμε και τη γλυκανάλατη προετοιμασία για τη μάχη, αλλά σε γενικές γραμμές έχουμε να κάνουμε με ένα απολαυστικό αριστούργημα, του οποίου ακόμα και το άθλιο αγγλικό dub μοιάζει να λειτουργεί. 
Αυτό είναι που λέμε grindhouse χρυσάφι!

Η ταινία γνώρισε μεγάλη επιτυχία με αποτέλεσμα να ακολουθήσει το θρυλικό sequel Master of the Flying Guillotine (1976).

Ο Yu Wang είχε πρωταγωνιστήσει πρότερα και στο The One-Armed Swordsman (1967), του οποίου η επιτυχία «γέννησε» τρία sequel [Return of the One-Armed Swordsman (1969), The New One-Armed Swordsman (1971), και The One-Armed Swordsmen (1976)], ένα spin-off [Zatoichi Meets the One-Armed Swordsman (1971)], και δύο remake [One Armed Swordsman ’94 (1994) και The Blade (1995)].

Χρήστος Μουρούκης.