Header Ads

Τρομακτικές Ιστορίες στο Σκοτάδι - Scary Stories to Tell in the Dark (2019) review


Τέσσερις έφηβοι τριγυρνάνε τη νύχτα του Halloween στη μικρή επαρχιακή πόλη όπου ζούνε, μέχρι να καταλήξουν σε ένα σπίτι το οποίο θρυλείται ότι είναι στοιχειωμένο. 
Από εκεί παίρνουν σαν σουβενίρ ένα βιβλίο. 
Αυτό όμως θα αποδειχτεί θανάσιμο λάθος καθώς το βιβλίο έχει την ικανότητα να δημιουργεί τρομακτικές και αιματοβαμμένες ιστορίες οι οποίες πραγματοποιούνται άμεσα. 
Τώρα η μικρή παρέα καλείται να βρει έναν τρόπο να σταματήσει αυτές τις ιστορίες πριν είναι πολύ αργά.

Ο σκηνοθέτης Andre Ovredal έχοντας την αρωγή του σκοτεινού παραμυθά Guillermo del Toro σε σενάριο και παραγωγή, στήνει ένα εφηβικό θρίλερ γύρω από μια σειρά μεταφυσικών φόνων. 
Ο Νορβηγός δημιουργός φτιάχνει αρχικά μια ωραία ατμόσφαιρα μυστηρίου καθώς μας συστήνει τους πρωταγωνιστές με τα νεανικά μπερδέματα να τους οδηγούν σε απρόβλεπτες καταστάσεις. 

Όταν φτάνει όμως στο ζουμί της υπόθεσης δεν καταφέρνει να ξεφύγει από την ηλικία των χαρακτήρων του, παραδίδοντας ένα φιλμ που απευθύνεται αποκλειστικά σε νεανικό κοινό. 
Έτσι αυτό που έχουμε είναι μια ταινία χωρίς εκπλήξεις, με λίγες στιγμές πραγματικού φόβου. 



Η αγωνία που θέλει να προσφέρει δείχνει συχνά επιτηδευμένη, με τις jump scare σκηνές να μην προκαλούν ουσιαστικό τρόμο και τα παραφουσκωμένα τέρατα πιο πολύ διασκεδάζουν παρά τρομάζουν. 
Παράλληλα η αναπαράσταση της δεκαετίας του '60 μπορεί να δείχνει οπτικά πετυχημένη έχοντας και σαν σύμμαχο ορισμένες σινεφίλ αναφορές, αλλά η προσπάθεια μιας πολιτικής αλληγορίας με τη Νιξονική εποχή κρίνεται ανεπιτυχής καθώς χάνεται ανάμεσα σε ουρλιαχτά και κυνηγητά.

Οι ερμηνείες πάλι των νεαρών δεν ενθουσιάζουν, χωρίς το σενάριο να τους δίνει το χρόνο και την ευκαιρία να ταυτιστούμε μαζί τους. 
Η νεαρή Zoe Margaret Colletti (Annie) στον πρώτο ρόλο εμφανίζει τη μεγαλύτερη ζωντάνια, αλλά οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές αρκούνται στους αρκετά τυποποιημένους ρόλους τους και στο παιδιάστικο χιούμορ των διαλόγων το οποίο μπορεί να ταιριάζει ηλικιακά, αλλά συχνά καταλήγει κουραστικό.

Το τελικό σύνολο είναι μια ταινία που απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά σε νεανικό κοινό, το οποίο πάντως θα βρει το αποτέλεσμα τρομακτικό, ή έστω τρομακτικότερο απ’ ότι ένα κοινό το οποίο είναι περισσότερο εξοικειωμένο με ταινίες τρόμου.

FilmBoy.


Release Dates:
9 August 2019 (USA)
26 September 2019 (Greece)