Header Ads

Blu-ray review: Black Sabbath (1963)

 


Σε αυτή την ανθολογία του σκηνοθέτη Mario Bava, ο Boris Karloff παρουσιάζει τρεις ανατριχιαστικές ιστορίες τρόμου. Το The Drop of Water λαμβάνει χώρα στο Λονδίνο της δεκαετίας του 1910 η νοσοκόμα Helen Chester Jacqueline Pierreux) έχει να αντιμετωπίσει ένα περίεργο και ιδιαίτερα τρομακτικό πτώμα. Στο The Telephone, μια πόρνη πολυτελείας, η RosyMichele Mercier του Στον Ιστό της Αράχνης (1971)] δέχεται περίεργα τηλεφωνήματα που υποψιάζεται πως είναι η δουλειά ενός φαντάσματος. Και στο The Wurdulak πάμε στη Σερβία του 19ου αιώνα, ο κόμης Vladimir DUrfe (ο Mark Damon) βρίσκει ένα αποκεφαλισμένο πτώμα καβάλα σε ένα άλογο, και σύντομα θα ανακαλύψει πως αυτό ανήκει στον Gorca (ο Boris Karloff), ο οποίος θρέφεται με ανθρώπινο αίμα.

 

Δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα να γράψει κανείς για αυτή την κλασσική ταινία του ιταλικού γοτθικού τρόμου που δεν έχουν γραφτεί ήδη, καθώς πρόκειται για μια από τις καλύτερες ανθολογίες τρόμου όλων των εποχών, κυρίως διότι αυτό το είδος συνήθως προσέφερε μία – άντε, δύο! – ενδιαφέρουσες ιστορίες και τις περιτύλιγε με άλλες πολύ κατώτερες, ενώ το παρόν διαμάντι του Mario Bava είναι εξαίσιο από την αρχή ως το τέλος, και μάλιστα παραμένει και ενιαίο αφού και οι τρεις ιστορίες είναι σκηνοθετημένες από τον ίδιο δημιουργό. Οι ιστορίες που παρουσιάζει είναι πάνω-κάτω αυθεντικές παρά τα τρανταχτά ονόματα που βλέπετε στους τίτλους και υποτίθεται πως βασίστηκαν σε έργα τους, αλλά ούτε αυτά ήταν αρκετά για να κόψουν εισιτήρια και όταν η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους ήταν μια εισπρακτική αποτυχία. Βέβαια όσο περνούν τα χρόνια όλο και περισσότεροι φαν του είδους την αγκαλιάζουν, ενώ πλέον χαίρει και της εκτίμησης των κριτικών.

 

Η Kino Lorber παρουσιάζει την αμερικάνικη βερσιόν της ταινίας (τα επεισόδια είναι στη σειρά που έγραψα παραπάνω, και η μουσική είναι του Les Baxter, σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή βερσιόν που τα έχει σε άλλη σειρά και με διαφορετικό soundtrack) σε 1080p (1.85:1) στο Region A Blu-ray & DVD. Στις πρόσθετες παροχές θα βρείτε commentary τον Tim Lucas, και trailer τόσο για την παρούσα ταινία, όσο και για το The Crimson Cult (1968). Όπως καταλαβαίνεται μπορεί σαν έκδοση να μην παρέχει τόνους από extras (αναρωτιέμαι για παράδειγμα, πόσο δύσκολο θα ήταν να συμπεριλαμβανόταν και η ευρωπαϊκή βερσιόν στο δισκάκι), αλλά αυτό που την κάνει να αξίζει τα λεφτά της είναι το εκθαμβωτικό transfer που κάνει την ταινία να δείχνει καλύτερη από ποτέ.