Header Ads

Blu-ray review: The Fog (1980)



Στην απομονωμένη πόλη του λιμανιού του Antonio Bay της Βόρειας Καλιφόρνια, οι λιγοστοί κάτοικοι γιορτάζουν τα 100 χρόνια από την ίδρυση της, η οποία όμως (όπως συχνά συμβαίνει) κρύβει ένα μεγάλο ένοχο μυστικό, το οποίο χάρη της επετείου έρχεται να ταράξει τα εορταστικά δρώμενα παρέα με μια μυστηριώδη ομίχλη.

 

Το μεγαλύτερο κομμάτι της ιστορίας το βλέπουμε από το point of view μιας ραδιοφωνικής παραγωγού (η Adrianne Barbeau με μια σαγηνευτική φωνή), κάτι το οποίο έχει μικρή σημασία (παρότι κάποιες στιγμές αποδεικνύεται και «εύκολη λύση» για το σενάριο των Debra Hill και John Carpenter), ενώ οι πραγματικοί πρωταγωνιστές είναι ένα συμπαθές ζευγάρι (οι εξαιρετικοί Tom Atkins και Jamie Lee Curtis), που θα προσπαθήσει να λύσει το μυστήριο και να σταματήσει τη σειρά θανάτων.

 

Ο John Carpenter (που υπογράφει τόσο την σκηνοθεσία όσο και το υπέροχο soundtrack, όπως συχνά συνέβαινε στην καριέρα του) μετά από δύο καλές αλλά άτυχες τηλεταινίες [Someones Watching Me! (1978) και Elvis (1979)] επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη [μετά το Halloween (1978)] και φτιάχνει μια από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες ταινίες τρόμου όλων των εποχών, κάνοντας την ομίχλη να μοιάζει πιο τρομακτική από ποτέ. Παρότι οι περισσότεροι κριτικοί της εποχής δεν κατάλαβαν τη σημαντικότητα του φιλμ για το είδος, οι θεατές κατάλαβαν πολύ καλά, και έτσι οι εισπράξεις ξεπέρασαν τα 21 εκατομμύρια δολάρια, και δεδομένου του ότι η ταινία κόστισε μόλις λίγο περισσότερο από 1 εκατομμύριο, έχουμε να κάνουμε με μια τεράστια επιτυχία.

 

Η Scream Factory παρουσιάζει την ταινία σε 1080p (High-Definition Widescreen 2.35:1) στο Region A Blu-ray της, και πραγματικά το transfer (το οποίο επίβλεψε ο διευθυντής φωτογραφίας Dean Cundey) είναι συγκλονιστικό. Στις πρόσθετες παροχές θα βρείτε audio commentary με τους John Carpenter και Debra Hill, audio commentary με τους Adrianne Barbeau, Tom Atkins, και Tommy Lee Wallace, συνέντευξη με τη Jamie Lee Curtis, τρία μικρά ντοκιμαντέρ (Tales from the Mist, Fear on Film, Storyboard to Film, και Horrors Hallowed Grounds), outtakes, trailer, TV spots, και photo gallery.