Header Ads

Αφιέρωμα: η αυθεντική τριλογία του Εξορκιστή (1973 – 1990)

 


Μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες του είδους, «γέννησε» δύο sequel, δύο prequel, μια τηλεοπτική σειρά, ενώ σε αυτή καταλογίζεται και η έλευση του θρησκευτικού τρόμου που μεσουρανούσε κατά τη δεκαετία του ’70 και παρήγαγε πολλές απομιμήσεις (κυρίως ιταλικές). Με αφορμή την ανακοίνωση της νέας τριλογίας από τη Blumhouse, ρίχνουμε μια γρήγορη ματιά στην αυθεντική τριλογία.

 


Movie review: The Exorcist (1973)

 

Μετά το βαρετό πρώτο δεκάλεπτο, ο σατανάς [τη φωνή του οποίου έκανε η Mercedes Mc Cambridge {Justine de Sade (1969)} και το πρόσωπο η Eileen Dietz {Helter Skelter (1976)}] μπαίνει στο σώμα της Regan Mac Neil Linda Blair του Hell Night (1981)] και οι παπάδες Merrin [ο Max von Sydow του Shutter Island (2010)] και Damian Karras [ο Jason Miller του The Exorcist III (1990)] προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Το πραγματικό «πάρτι» όμως ξεκινά μετά τα πρώτα 45 λεπτά του φιλμ.

 

Το φιλμ αυτό του William Friedkin [The French Connection (1971)], πολλοί έχουν κατηγορήσει ως καθολική προπαγάνδα, σε μια εποχή που η εκκλησία ίσως χρειαζόταν κάτι τέτοιο. Απαγορεύθηκε σε αρκετές περιοχές της Βρετανίας και «γέννησε» αρκετές απομιμήσεις (κυρίως ευρωπαϊκές).

 


Movie review: The Exorcist II: The Heretic (1977)

 

Η Δρ. Gene TuskinLouise Fletcher του Cruel Intentions (1999)] αναλαμβάνει την πιτσιρίκα Regan McNeilLinda Blair, συστάσεις δεν χρειάζονται), τέσσερα χρόνια μετά τον δαιμονισμό που υπέστη στην πρώτη ταινία, με την οποία συνεργάζεται σε μια σειρά από θεραπείες. Πάντως ο πάτερ Philip Lamont (ο Richard Burton, συστάσεις δεν χρειάζονται) πιστεύει πως το πρόβλημα δεν είναι ψυχολογικό και πως το κοριτσάκι έχει μέσα του τον αφρικάνικο δαίμονα Παζούζου.

 

Τούτο εδώ το sequel σε σκηνοθεσία John Boorman [Deliverance (1972)] είναι ανάμεσα στα πιο περίεργα του mainstream κινηματογράφου, ένα πραγματικό χάος (το μπερδεμένο σενάριο είναι του William Goodhart), το οποίο δεν βγάζει κανένα νόημα, και σώζεται μόνο από το soundtrack του Ennio Morricone.

 


Movie review: The Exorcist III (1990)

 

Ο William F. Kinderman (ένας υπέροχος George C. Scott) προσπαθεί να εξιχνιάσει μία σειρά από φονικά, με τα οποία πιθανότατα να εμπλέκεται ο (νεκρός;) serial killer Gemini (ένας ακόμα καλύτερος Brad Dourif) ή και ο (ακόμη δαιμονισμένος;) πάτερ Karras (Jason Miller).

 

Βασισμένο στην νουβέλα Legion (1983) του William Peter Blatty, εδώ ο συγγραφέας ανέλαβε να τη μεταφέρει ο ίδιος στη μεγάλη οθόνη, τόσο ως σεναριογράφος όσο και ως σκηνοθέτης, και το αποτέλεσμα είναι συγκλονιστικό. Τρομακτικό (η σκηνή της νοσηλεύτριας είναι ικανή να φέρει ανατριχίλες ακόμη και σήμερα) όσο και περίπλοκο (η πλοκή είναι ιδιοφυής), αυτό είναι κατά πολλούς το δυνατότερο κεφάλαιο του franchise.