Header Ads

Blu-ray review: Two Films by Duccio Tessari – A Pistol for Ringo (1965) & The Return of Ringo (1965)

 


Τον ιταλό σκηνοθέτη Duccio Tessari, οι αναγνώστες του Horrorant γνωρίζουν μέσα από το εξαιρετικό giallo The Bloodstained Butterfly (Una Farfalla con le ali Insanguinate, 1971), όμως η αλήθεια είναι πως είχε εμπλακεί με πολλά διαφορετικά είδη όσο κράτησε η καριέρα του στον κινηματογράφο. Η εξαιρετική κυκλοφορία Arrow (Region B Blu-ray) μας παρουσιάζει τα δύο καλύτερα γουέστερν του.

 




Στο Ένα Πιστόλι για τον Ρίνγκο (A Pistol for Ringo, 1965), ο πιστολέρο του τίτλου με το αγγελικό πρόσωπο (ο Giuliano Gemma, για τον οποίο δεν χρειάζονται συστάσεις) διεισδύει σε μια συμμορία μεξικάνων προκειμένου να απελευθερώσει ομήρους. Η τεράστια επιτυχία του Για μια Χούφτα Δολάρια (A Fistful of Dollars, 1964) – στο οποίο ήταν ένας από τους σεναριογράφους – οδήγησε τον νεαρό τότε Duccio Tessari, στη δημιουργία ενός δικού του γουέστερν, το οποίο όμως είχε περισσότερα κωμικά στοιχεία. Η slapstick αυτή εκδοχή της άγριας δύσης είχε τόσο μεγάλη επιτυχία με το κοινό, που έφερε ένα επίσημο sequel (για το οποίο θα διαβάσετε παρακάτω) και αμέτρητες ανεπίσημες συνέχεις, δημιουργώντας για τον ήρωα του ένα παλιρροϊκό κύμα παρόμοιο με αυτό του Django, τουλάχιστον σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες.

 


Στο The Return of Ringo (1965) ο πιστολέρο του τίτλου επιστρέφει (και πάλι ο Giuliano Gemma), έστω ως άλλος χαρακτήρας, για να γίνει και πάλι μέλος μιας μεξικάνικης συμμορίας που δραστηριοποιείται χρονικά μετά το τέλος του αμερικάνικου εμφυλίου πολέμου. Εδώ το χιούμορ μειώνεται κάπως, και πρωτοστατεί η δραματουργία, ενώ το θεαματικό φινάλε είναι απολαυστικό. Και στα δυο φιλμ ξεχωρίζει η μουσική του Ennio Morricone, ενώ αισθητή είναι και η παρουσία του σπουδαίου Fernando Di Leo στη συγγραφή του σεναρίου και ίσως όχι μόνο.

 

Αμφότερες οι ταινίες παρουσιάζονται σε 2.35:1 (1080p), αποκατεστημένες σε 2K από τα αυθεντικά αρνητικά τους, στα αγγλικά και ιταλικά, με αγγλικούς υπότιτλους. Στις πρόσθετες παροχές θα βρείτε ηχητικούς σχολιασμούς με τους C. Courtney Joyner και Henry C. Parke, τα βίντεο They Called Him Ringo (με τον Giuliano Gemma να εξηγεί πως ο αθλητικός του χαρακτήρας του εξασφάλισε μια θέση στη show business), A Western Greek Tragedy (με τους Lorella de Luca και Sergio DOffizi), Revisiting Ringo (με τον κριτικό κινηματογράφου Tony Rayns να αναλύει διάφορες πτυχές των δύο ταινιών), μια γκαλερί με φωτογραφίες, τέσσερα trailer (δύο για κάθε ταινία), και ένα βιβλιαράκι με κείμενα σχετικά με το background της ταινίας.