Header Ads

Blu-ray review: Franco Noir (1963 – 1964)

 


Η Severin παρουσιάζει δύο πρώιμα φιλμ νουάρ (αμφότερα σε 1080p Full HD 1.85:1) του λατρεμένου Jess Franco σε ένα Blu-ray δισκάκι περιοχής A, B, C.

 


Το Death Whistles the Blues (1964), αφορά έναν άνθρωπο της νύχτας που πρόδωσε δύο συνεργούς του, τον Castro που τελικά έπεσε νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας, και τον Julius Smith [ο Manuel Alexandre του Βιριδιάνα (Viridiana, 1961)], ο οποίος κατέληξε στη φυλακή. 15 χρόνια μετά, ο Smith αποφυλακίζεται και επιστρέφει για εκδίκηση στη Νέα Ορλεάνη. Κάπου εκεί αναμιγνύεται και ο γνώριμος μας Alfred Pereira [ο Conrado San Martin του Δρ. Όρλοφ, ο Δολοφόνος των Γυμνών Γυναικών (The Awful Dr. Orlof, 1962)].

 

Ένα έξοχο σενάριο των Jess Franco (ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία και τη μουσική) και Luis de Diego, που πραγματικά σε απορροφά, σε έναν σκοτεινό κόσμο γεμάτο τζαζ μουσική, καπνό, αλκοόλ, γρήγορα αυτοκίνητα, όπλα, και μοιραίες γυναίκες, συνοδεύεται από παράδοξο χιούμορ, σε αυτό εδώ το φιλμ που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα του δημιουργού της δεκαετίας του ’60. Φυσικά υπάρχουν τα πρώτα δείγματα απροσεξιών της κάμερας που στιγμάτισαν κομμάτια του μετέπειτα έργου του, αλλά οι περισσότερες εικαστικές επιλογές είναι ελκυστικές.

 


Το Rififi in the City (1963) λαμβάνει χώρα στην Κεντρική Αμερική και αφορά μια σκοτεινή συνομωσία γύρω από τις επικείμενες εκλογές, που συμπεριλαμβάνει φόνους, τζαζ μουσική, και μοιραίες γυναίκες. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες παραγωγές με τις οποίες ενεπλάκη ποτέ ο σκηνοθέτης Jess Franco (στους τίτλους είναι επίσης ένας από τους σεναριογράφους και τους παραγωγούς), πράγμα ολοφάνερο από το μεγάλο επιτελείο ηθοποιών και πελώριο για τα δικά του δεδομένα συνεργείο. Έτσι είναι οξύμωρο πως τα δυνατότερα του χαρτιά είναι το εξαιρετικό soundtrack του Daniel White και το στήσιμο κάποιον μουσικοχορευτικών σεκάνς. Το άκρως σκοτεινό φινάλε πάντως είναι για ανθολόγιο.

 

Στις πρόσθετες παροχές θα βρείτε μια συνέντευξη 67 λεπτών με τον Stephen Thrower, συγγραφέα της απόλυτης δίτομης σπουδής στον Jess Franco.