Header Ads

Ο Guillermo del Toro δίνει ελπίδες για το At the Mountains of Madness


Όταν είχα πρωτοακούσει, πριν από εφτά χρόνια περίπου ότι ο Guillermo del Toro έβαζε μπροστά ένα πρότζεκτ όνειρο ζωής για τον ίδιο, το At the Mountains of Madness, την πολυαναμενόμενη κινηματογραφική μεταφορά της κλασσικής ατμοσφαιρικής ιστορίας τρόμου του H.P. Lovecraft, ο ενθουσιασμός μου ήταν τεράστιος, όπως και η προσμονή, μιας και η συγκεκριμένη ιστορία είναι από τις αγαπημένες μου.

Η σκηνοθεσία θα άνηκε στον ίδιο, η διασκευή από το βιβλίο είχε ήδη γίνει, την παραγωγή είχε συμφωνήσει να αναλάβει ο James Cameron και η ταινία θα γυρίζονταν σε 3D για καλύτερη και πιο ζωντανή απεικόνιση του τρόμου!!! 

Τελικά όλα αυτά ποτέ δεν έγιναν πραγματικότητα, μιας και για να γίνει εφικτό κάτι τέτοιο θα έπρεπε να βρεθεί εταιρεία διατεθειμένη να δαπανήσει περισσότερα από 120 εκατομμύρια δολάρια σε ένα R-Rated (ακατάλληλο κάτω των 17) φιλμ τρόμου. 

Ο Μεξικανός σκηνοθέτης δεν υπήρχε (τότε) περίπτωση να μην κάνει την ταινία ακριβώς όπως εκείνος ήθελε, δηλαδή ένα πολύ σκληρό σε εικόνες horror, με αποτέλεσμα το όλο πρότζεκτ να θεωρηθεί "νεκρό" και τη θέση του πήρε το Pacific Rim.

Τώρα, λίγο πριν την πρεμιέρα της νέας του vampire horror σειράς The Strain (δείτε το trailer εδώ) και με το επερχόμενο Gothic horror φιλμ Crimson Peak να βρίσκεται στο postproduction, ο Del Toro σε συνεργασία με τα στούντιο της Legendary κάνει ακόμη μια προσπάθεια να νεκραναστήσει τα Βουνά της Τρέλας, όπως δήλωσε ο ίδιος σε μια πρόσφατη συνέντευξη του, στη Wall Street Journal. 

"Το συζήτησα μαζί τους και τους είπα ότι αυτή είναι η ταινία που πραγματικά θα ήθελα να γυρίσω κάποια στιγμή, αλλά είναι ακόμη ακριβή. 
Πιστεύω όμως ότι η αξιολόγηση καταλληλότητας μιας ταινίας είναι πλέον πιο ελαστική και θα μπορούσα να την κάνω κατάλληλη για άνω των 13 ετών. 
Θα το δούμε αυτό με την Legendary, έτσι ώστε να την κάνουμε όσο πιο τρομακτική γίνεται, παραλείποντας όμως κάποιες ιδιαίτερα γραφικές και σκληρές σκηνές.

Βασικά υπάρχουν μια ή δυο σκηνές στο βιβλίο που είναι πολύ σκληρές, όπως για παράδειγμα η αυτοψία που κάνουν οι εξωγήινοι σε ένα ανθρώπινο σώμα που είναι πολύ σοκαριστική. 
Νομίζω όμως ότι θα βρω έναν τρόπο να το κάνω. 
Θα δούμε. 
Είναι σίγουρα μια πιθανότητα για το μέλλον, καθώς η Legendary κάποια στιγμή έφτασε πολύ κοντά στο να προχωρήσει την ταινία, ξέρω σίγουρα ότι το σενάριο τους αρέσει πολύ και ελπίζω ότι θα προχωρήσει".

Η ιστορία του At the Mountains of Madness, γραμμένη το 1931, έχει ως εξής:

Στα 1930 μια γεωλογική αποστολή τολμά να προχωρήσει στα άγνωστα εδάφη της Ανταρκτικής για να ανακαλύψει τα απομεινάρια εξελιγμένων πλασμάτων, τα οποία όμως δεν είναι ούτε φυτά ούτε ζώα. 

Εκεί ένα μέρος της αποστολής θα έχει τρομακτική κατάληξη. 
Οι επιζώντες προσπαθώντας να μάθουν τι συνέβη θα ανακαλύψουν μια απέραντη πόλη, θαμμένη στο πάγο, που χρονολογείται πριν από την ύπαρξη του ανθρώπινου είδους. 

Καθώς εξερευνούν τα συντρίμμια, οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι τρομακτικοί χτίστες της πόλης ίσως είναι ακόμα ζωντανοί!

Μακάρι οι προσπάθειες του Guillermo del Toro να έχουν αίσιο τέλος, όπως επίσης και να μην χρειαστεί να κάνει πίσω στο όραμα του για την ταινία όσον αφορά την σκληρότητα της και το δυσεύρετο πλέον R-Rated.

Κάτι τέτοιο βέβαια θα ήταν πολύ πιο εύκολο αν το Αμερικάνικο κοινό αγκάλιαζε περισσότερο το Pacific Rim, αφού τα μόλις $100 εκατομμύρια εισπράξεις είναι πολύ λίγα για μία από τις καλύτερες, στο είδος της, ταινίες της περσινής χρονιάς, σε αντίθεση φυσικά με τον υπόλοιπο κόσμο όπου και οι εισπράξεις ξεπέρασαν τα 300 εκατομμύρια.

Κώστας Κίτσιος.