Header Ads

The X-Files box-set: 55 disc mega review!


Το Horrorant και ο Χρήστος Μουρούκης βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να εγκαινιάσει μια νέα μόνιμη στήλη, από την οποία θα μιλάμε για ένα box-set τηλεοπτικής σειράς, που σίγουρα θα ενδιαφέρει τους genre film fans.

Τί καλύτερο από το να ξεκινήσουμε με το The X-Files box-set

Μεγάλωσα με τα X-Files του Chris Carter

Αποτελούν την πρώτη τηλεοπτική σειρά που αγάπησα (παρότι είναι επιστημονικής φαντασίας, ένα είδος που συχνά βαριέμαι). 

Μετά από 7 νομίζω σεζόν, κουράστηκα και τα παράτησα. 
Δεν είδα ποτέ τις ταινίες. 

Αποχωρίστηκα και τις βιντεοκασέτες στις οποίες είχα καμιά σαρανταριά επεισόδια.
Αποχωρίστηκα και τα κόμιξ. 

Όμως τώρα που πέρασαν τα χρόνια (και ενώ παρατήρησα πως στη βιβλιοθήκη μου ξέμεινε ένα βιβλίο-αφιέρωμα στο franchise), αποφάσισα να κάνω ένα πείραμα: να αγοράσω το ευρωπαϊκό box-set και να δω αν η πρώτη μου αγάπη, θα μου άρεσε ξανά τόσα χρόνια μετά.

Νωρίς-νωρίς στη 1η σεζόν μαθαίνουμε πως όταν ήταν μικρός, ο Fox Mulder [David Duchovny], είδε την αδερφή του να απάγεται από εξωγήινους. 

Σήμερα δουλεύει στις υποθέσεις του τίτλου της σειράς. 

Σε αυτό το department θα μεταβεί η συνάδελφος του στο F.B.I., Dana Scully [Gillian Anderson]. 
Αυτός θέλει να πιστέψει πως δεν είμαστε μόνοι σε αυτό το σύμπαν, και αυτή είναι καχύποπτη. 

Το αγαπημένο μου επεισόδιο αυτής της σεζόν είναι το Ice, το οποίο αποτελεί φόρο τιμής στο The Thing from Another World (1951). 

Ο αγαπημένος σας Brad Dourif [η φωνή του Chucky στα Child’s Play αλλά και στο πιο πρόσφατο Curse of Chucky] εμφανίζεται στο επεισόδιο Beyond the Sea.
Και, δεν είναι τέλειο που ο Mulder είναι εθισμένος στη πορνογραφία;

Στη 2η σεζόν μαθαίνουμε πως οι υποθέσεις του τίτλου έχουν σταματήσει να ερευνούνται, και η Scully διδάσκει πλέον στο Σώμα, ενώ ο Mulder αμφιβάλει ακόμα και για το χαμό της αδερφής του. 


Όταν η τελευταία επανεμφανίζεται και παράλληλα με την εξαφάνιση της Scully, η σειρά αποκτά νέο ενδιαφέρον. 


Το αγαπημένο μου επεισόδιο αυτής της σεζόν είναι το Humbug, το οποίο είναι κάτι ανάμεσα στο Freaks (1932) και το Basket Case (1982). 
Ο αγαπημένος σας Tony Todd [Candyman (1992)] εμφανίζεται στο επεισόδιο Sleepless

Σε αυτή τη σεζόν, ο μυστηριώδης καπνιστής [William B. Davis] από Cigarette Smoking Man αποκαλείται Cancer Man, σε μια κίνηση προφητική της καπναπαγόρευσης που ζει σήμερα ο δυτικός πολιτισμός από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα. 

Επίσης, σε κάποια επεισόδια, οικολόγοι και ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων παρουσιάζονται ως τρομοκράτες. 
Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν…

Η 3η σεζόν συνεχίζει ακριβώς από εκεί που μας άφησε το φινάλε της δεύτερης (αν γράψω περισσότερα θα φανερώσω spoilers) και οι δύο πράκτορες του F.B.I. βρίσκονται βαθιά μέσα στο βούρκο των συνομωσιών και απειλούνται από σκοτεινά κυκλώματα. 


Τα δύο επεισόδια που μας το δείχνουν αυτό ξεκάθαρα είναι τα δύο πρώτα (The Blessing Way και Paper Clip) που είναι εξαιρετικά. 

Ο αγαπημένος σας Jack Black [The Big Year (2011)] εμφανίζεται στο επεισόδιο D.P.O., το οποίο είναι συμπτωματικά ανάμεσα στα καλύτερα της σειράς. 

Ο αγαπημένος σας Ken Foree [Dawn of the Dead (1978)] εμφανίζεται στο επεισόδιο The List
Ο αγαπημένος σας Michael Berryman [The Hills Have Eyes (1977)] εμφανίζεται στο επεισόδιο Revelations.

Στη 4η σεζόν ο Mulder βιώνει τον χαμό της μητέρας του, ενώ η Scully θα διαγνωστεί με καρκίνο. 


Το επεισόδιο Home θα αρέσει στους φαν του The Texas Chain Saw Massacre (1974). 
Το επεισόδιο Musings of a Cigarette Smoking Man είναι διαφωτιστικό για το background του μυστηριώδη άντρα του τίτλου του. 

Το επεισόδιο Tunguska, και η συνέχεια του Terma, φέρνουν πίσω έναν χαρακτήρα που σημαδεύει τις θεωρίες συνομωσίας της σειράς, ενώ παράλληλα οι ήρωες μας έχουν να αντιμετωπίσουν μια πρωτότυπη εξωγήινη απειλή. 

Οι φίλοι του splatter θα λατρέψουν το επεισόδιο Leonard Betts
Τα επεισόδια Kaddish & Unrequited έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον (πρέπει να τα δείτε μαζί), καθώς ασχολούνται με δύο διαφορετικές (μα τόσο όμοιες) δεξιόστροφες νεοφασιστικές/παραστρατιωτικές οργανώσεις. 


Το επεισόδιο Tempus Fugit, και το sequel του, Max, είναι υπερπαραγωγές. 
Το επεισόδιο Small Potatoes είναι το χιουμοριστικό της σειράς, και σατιρίζει τα ‘60s tabloid περιοδικά με τα υπερβολικά εξώφυλλα, το Taxi Driver (1976) και τους φαν του Star Wars (1977). 

Το επεισόδιο Zero Sum μπορεί να είναι εμετικά αντικαπνιστικό, αλλά διαθέτει φοβερά σεναριακά παιχνίδια συνομωσίας, ενώ αποδίδει και φόρο τιμής στις ταινίες με δολοφονικές μέλισσες της δεκαετίας του ’70. 

Είναι γενικά μια σεζόν που λείπουν οι πολλοί σταρ, αλλά όχι και τα ευφάνταστα σενάρια.

Στη 5η σεζόν η Scully συνεχίζει την κρίσιμη μάχη με τον καρκίνο, ενώ ο Mulder θα βρει νέα στοιχεία για την αλήθεια που με τόσο πάθος ψάχνει μέσα στο βούρκο της συνωμοσίας. 


Σε αυτή τη σεζόν η σειρά γίνεται για πρώτη φορά widescreen και έτσι θα παραμείνει μέχρι το τέλος της. 
Αυτό την έκανε πιο κινηματογραφική, και ακόμη και το cropping των τίτλων αρχής έχει μία γοητεία. 

Τα πρώτα δύο επεισόδια (Redux & Redux II), λειτουργούν και ως μια ταινία και πρέπει να τα δείτε μαζί, σε αυτά θα απαντηθούν ένα κάρο ερωτήματα από το φινάλε της προηγούμενης σεζόν και όχι μόνο, και θα δούμε πως κάποιοι υψηλόβαθμοι του F.B.I. λειτουργούν ως μαφία. 

Το επεισόδιο Unusual Suspects είναι σημαντικό καθώς μας δείχνει πως ξεκίνησε η σχέση του Mulder με τους τρεις geek φίλους του [Bruce Harwood, Tom Braidwood, και Dean Haglund] που κατά καιρούς τους έχουμε δει να τον βοηθούν με πληροφορίες που συλλέγουν με ανορθόδοξες μεθόδους. 

Το επεισόδιο Detour θα αρέσει στους φαν του Predator (1987). 
Το επεισόδιο The Post-Modern Prometheus είναι το μοναδικό ασπρόμαυρο της σεζόν και συνάμα ένα από τα καλύτερα. 

Το επεισόδιο Christmas Carol, και το sequel του Emily, είναι διαφωτιστικά για το μυστήριο της αδερφής της Scully. 
Το επεισόδιο Chinga θα αρέσει στους φαν του Living Doll, το οποίο είναι το καλύτερο κεφάλαιο της κλασσικής σειράς Twilight Zone

Το επεισόδιο Kill Switch έχει να κάνει με hacking και είναι ανάμεσα στα αγαπημένα μου. 
Το Bad Blood είναι το χιουμοριστικό επεισόδιο της σεζόν και το πρώτο του act είναι ξεκαρδιστικό, αλλά στο δεύτερο του act βλέπουμε τα ίδια πράγματα από διαφορετικό point of view και βαριόμαστε, ενώ το τρίτο act είναι αδιάφορο.


Πρέπει να δείτε μαζί το επεισόδιο Patient X και το sequel του, The Red and the Black, τα οποία καταπιάνονται με το μυστήριο της απαγωγής της Scully, αλλά εμένα με κέρδισαν διότι έφεραν πίσω τον Cigarette Smoking Man, τον οποίο η σειρά δολοφόνησε σε προηγούμενο επεισόδιο. 

Το εξαιρετικό επεισόδιο Mind’s Eye βρίσκει μια (πανέμορφη) τυφλή κοπέλα [Lili Taylor του Four Rooms (1995)] ύποπτη μιας σειράς φονικών. 

Στο βλακώδες επεισόδιο All Souls, η Scully ψάχνει την πίστη της στον καθολικισμό (μην πούνε και τη σειρά αθεϊστική). 

Το επεισόδιο Folie a Deux είναι ιδιαίτερα τρομακτικό και έχει να κάνει με έναν εργοδότη ο οποίος πιθανότατα να είναι κυριολεκτικά τέρας και να μετατρέπει ανθρώπους σε ζόμπι. 

Το The End είναι το τελευταίο επεισόδιο της σειράς και είναι συγκλονιστικό, καθώς σε αυτό ο Mulder και η Scully χώνουν την μύτη τους τόσο βαθιά στο κλειδί των συνομωσιών που αυτό έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των X-Files και το κάψιμο του γραφείου τους με όλα τους τα στοιχεία και τη δουλειά που κάνανε τόσα χρόνια.

Η ταινία The X Files (1998) του σκηνοθέτη Rob Bowman υπέστη σκληρές κριτικές όταν βγήκε στους κινηματογράφους. 


Οι περισσότερες από αυτές εκφράζαν παράπονα για το πώς το φιλμ αυτό μοιάζει με ένα διπλό επεισόδιο της σειράς. 

Και τι περιμένανε δηλαδή τούτοι οι κριτικοί από μια ταινία βασισμένη σε μια επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά; 

Όντως μοιάζει με εκτενές επεισόδιο (και μάλιστα λειτουργεί κατά ένα τεράστιο βαθμό ως συνδετικός κρίκος της πέμπτης και της έκτης σεζόν), αλλά αν το δείτε ως τέτοιο σίγουρα πολύ εύκολα θα το αναγνωρίσετε ως ένα από τα καλύτερα του franchise. 

Το X-Files: The Movie (όπως ήταν γνωστό το έργο κατά τα γυρίσματα του) κάνει ένα λάθος το οποίο του στοιχίζει: προσπαθεί να συμπεριλάβει τα πάντα (όλα τα χαρακτηριστικά) της σειράς. 

Έτσι βλέπουμε τον Mulder και τη Scully να προσπαθούν να ξεσκεπάσουν μια συνομωσία που μπλέκει εξωγήινο colonization στη γη με έναν ιό που μεταδίδεται από μέλισσες (που είναι ένα αγαπημένο στοιχείο της σειράς). 

Φυσικά βλέπουμε και τον Cigarette Smoking Man μπλεγμένο, παρέα με τους υπόλοιπους υποχθόνιους. 
Βλέπουμε και τον Skinner και τους πληροφοριοδότες των πρωταγωνιστών.


Βλέπουμε και guest appearances από τους Martin Landau και Terry O'Quinn.
Βλέπουμε και διαστημόπλοιο! 
Βλέπουμε και τρομοκρατία με βόμβα σε κρατικό κτήριο! 

Και στο φινάλε οι φάκελοι ανοίγουν και πάλι για να δώσουν πάσα στην έκτη σεζόν. 

Όλα αυτά μέσα σε δύο ώρες είναι μερικές φορές κουραστικά. 
Αλλά είναι δύο ώρες υπερθέαμα, καθώς είναι πασιφανές πως η παραγωγή διέθετε τεράστιο προϋπολογισμό σε σχέση με ένα μέσο επεισόδιο, που και την σειρά δεν την λες low budget. 

Έχω την εντύπωση πως ο σεναριογράφος Chris Carter θέλησε να εκμεταλλευτεί την κινηματογραφική αυτή ευκαιρία για να διαφημίσει περισσότερο τη σειρά και αν αυτός ήταν όντως ο σκοπός του, τότε το πέτυχε απόλυτα, καθώς αν δει κανείς το αποτέλεσμα ως ένα τεράστιο trailer, τότε αυτό λειτουργεί άψογα. 

Α, και αυτό που όλοι περιμένανε, δηλαδή οι δύο πράκτορες του F.B.I. να φιληθούν, παραλίγο να συμβεί.

Στην 6η σεζόν ο Mulder και η Scully βρίσκουν τους εαυτούς τους εκτός X Files.


Το Triangle είναι το χιουμοριστικό επεισόδιο της σεζόν και βρίσκει τον Mulder χαμένο στο Τρίγωνο των Βερμούδων, όπου έχει να αντιμετωπίσει ναζιστές (μερικοί εκ αυτών είναι γνώριμα πρόσωπα της σειράς· μέσα σε αυτή την παράλληλη πραγματικότητα του χωροχρόνου η Scully θα φιλήσει και τον Skinner, αλλά επιτέλους και τον Mulder, αν και μετά θα του ρίξει μπουνιά· στο τέλος όλοι πιστεύουν πως ο Mulder έβλεπε όνειρο, αλλά μια μελανιά στο μάγουλο του θα τον κάνει να χαμογελάσει, αφού πει στη Scully πως την αγαπά. 

Τα επίσης χιουμοριστικά επεισόδια Dreamland και Dreamland II πρέπει να τα δείτε μαζί· σε αυτά ο Mulder αλλάζει ταυτότητα και σώμα με έναν στρατιωτικό [Michael McKean]. 

Το χριστουγεννιάτικο επεισόδιο How the Ghosts Stole Christmas έχει επίσης πολύ πλάκα και θα αρέσει στους φαν των haunted house ιστοριών. 


Ο αγαπημένος σας Bruce Campbell [The Evil Dead (1981)] εμφανίζεται στο επεισόδιο Terms of Endearment
Γενικά αυτή είναι η σεζόν αυτή που ξεκίνησε το κακό με τα αμέτρητα tongue-in-cheek επεισόδια και είχε ως αποτέλεσμα τη διχόνοια των φαν του franchise.

Στο επεισόδιο S.R. 819 ο Skinner προσβάλλεται από έναν θανατηφόρο ιό. 
Το επεισόδιο Two Fathers και το sequel του, One Son, αποκαλύπτουν πολλά για τη συνομωσία των εξωγήινων και πρέπει να τα δείτε μαζί.

Στην 7η σεζόν, η Scully θα μείνει έγγυος. 

Στα επεισόδια The Sixth Extinction και The Sixth Extinction II: Amor Fati, οι πρωταγωνιστές της σειράς παίζουν με τη ζωή και το θάνατο σαν να είναι θεοί και δαίμονες. 

Ο αγαπημένος σας Lance Henriksen [The Terminator (1984)] αντιμετωπίζει ζόμπι στο Millennium, το οποίο είναι και το επεισόδιο στο οποίο (επιτέλους) φιλιούνται ο Mulder με τη Scully. 

Ο αγαπημένος σας Scott Wilson [The Walking Dead] εμφανίζεται στο εξαιρετικό επεισόδιο Orison
Το επεισόδιο Sein und Zeit και το sequel του Closure αποκαλύπτουν πολλά για την αλήθεια της τύχης της αδερφής του Mulder. 

Το επεισόδιο X-Cops είναι γυρισμένο με την αισθητική των reality TV shows με πρωταγωνιστές μπάτσους και τα κατορθώματα τους (που ήταν της μόδας τότε) και μάλλον θα αρέσει τους φαν του Paranormal Activity: The Marked Ones (2014). 

Το First Person Shooter είναι μάλλον το πιο γελοίο επεισόδιο της σεζόν, αλλά είναι συνάμα και το πιο σέξι. 
Ο αγαπημένος σας Billy Drago [The Untouchables (1987)] εμφανίζεται στο επεισόδιο Theef

Στο επεισόδιο En Ami, η Scully φτάνει με τι βοήθεια του Cigarette Smoking Man πολύ κοντά στη σημαντικότερη για την ανθρωπότητα εφεύρεση (που ίσως είναι εξωγήινη). 

Το επεισόδιο Brand X παρουσιάζει τους καπνιστές ως πειραματόζωα, και η Scully κάνει προπαγάνδα κατά της νικοτίνης ενώ ο Mulder αργοπεθαίνει επειδή έγινε παθητικός καπνιστής για μερικά δευτερόλεπτα· και το τσίρκο δεν σταματά εκεί, αφού μια φανταστική εταιρία παραγωγής τσιγάρων (που το λογότυπο της μοιάζει πολύ με αυτό της Marlboro) παρουσιάζεται ως βιομηχανία νεκρών, ενώ το αποκορύφωμα έρχεται όταν ο Skinner θα πυροβολήσει και θα σκοτώσει έναν καπνιστή για να του σβήσει στη συνέχεια το τσιγάρο.


Φυσικά το μανιφέστο αυτό της χυδαιότητας και της αθέμιτης επίθεσης ήρθε με απόλυτη χρονική συνέπεια πακέτο με τα φασιστικά αντικαπνιστικά μέτρα που τότε ξεκίνησε να προπαγανδίζει μαζικά η κυβέρνηση των Η.Π.Α.

Και η ερώτηση μου είναι απλή: αφού δεν τα βρήκε η εφορία τους με τις καπνοβιομηχανίες, ποια ήταν/είναι η σχέση των major film studio με την ρατσιστική εκστρατεία; 

Στο επεισόδιο Hollywood A.D. ο Mulder και η Scully βλέπουν το Plan 9 from Outer Space (1959).

Στην 8η σεζόν, η Scully θα γεννήσει, ενώ ο ανδρικός πρωταγωνιστικός ρόλος θα πάει στον Robert Patrick [Terminator 2: Judgment Day (1991)] ο οποίος υποδύεται τον John Doggett, του οποίου στόχος είναι να βρει τον Mulder. 


Ο αγαπημένος σας Danny Trejo [Machete (2010)] εμφανίζεται στο επεισόδιο Redrum

Γενικά αυτή η σεζόν αφήνει πίσω της κωμικότητες και παρέχει πραγματικά τρομακτικά επεισόδια. 
Όμως οι νέοι τίτλοι αρχής είναι αστείοι.

Στην 9η σεζόν, θα μάθουμε πολλά για το μωρό της Scully και του Mulder, καθώς επίσης και για το θάνατο του γιού του Doggett. 

Οι New-Age τίτλοι αρχής είναι εξαιρετικοί. 

Μεγαλύτερο ρόλο παίρνει και η Annabeth Gish [Nixon (1995)] που υποδύεται την σέξι πράκτορα Monica Reyes. 

Η αγαπημένη σας Lucy Lawless [Xena: Warrior Princess] εμφανίζεται στα επεισόδια Nothing Important Happened Today και Nothing Important Happened Today II, και πρέπει να τα δείτε μαζί. 

Επίσης μαζί πρέπει να δείτε τα επεισόδια Provenance και Providence
Στο επεισόδιο Lord of the Flies η σειρά θα ταχθεί στο πλευρό των μεγάλων εταιριών, και θα παρουσιάσει τους γονείς που κάνουν μηνύσεις όταν τα παιδιά τους παθαίνουν ατυχήματα ως παρανοϊκούς. 

Το επεισόδιο Audrey Pauley είναι ρομαντικό και θλιβερό, σαν παραμύθι. 
Ο αγαπημένος σας Burt Reynolds [Kill Bill: Vol. 2 (2004)] εμφανίζεται στο κωμικό επεισόδιο Improbable

Το επεισόδιο Release μας δείχνει πως το F.B.I. διατηρεί σχέσεις με τον υπόκοσμο. 

Το τελευταίο επεισόδιο, The Truth, είναι διπλό (δηλαδή έχει διάρκεια διπλάσια από ένα κανονικό) και είναι ένα δικαστικό δράμα (μου άρεσε αυτό) στο οποίο (μέσω κάποιων απαραιτήτων flashback) ενώνονται όλα τα σεναριακά κομμάτια του πάζλ της σειράς.

Η ταινία The X Files: I Want to Believe (2008) του σκηνοθέτη Chris Carter, βρίσκει το πρωταγωνιστικό ζεύγος (πράκτορες Mulder και Scully) εκτός F.B.I., αλλά η ASAC Dakota Whitney [η σέξι Amanda Peet του Identity (2003)] θα τους πείσει να συνεργαστούν με τον κυβερνητικό φορέα για one-last-job: ένας καταδικασμένος παιδόφιλος ιερέας [ο Billy Connolly του The Last Samurai (2003)] είναι παράλληλα και psychic και βοηθά στην έρευνα για μια εξαφανισμένη ομοσπονδιακή. 


Φυσικά στην πορεία η ιστορία ανοίγει προς χίλιες κατευθύνσεις, αλλά αυτό το φιλμ είναι ακριβώς το αντίθετο του προηγούμενου. 

Δηλαδή δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κομμάτι του κεντρικού story arc (μοιάζει περισσότερο με stand-alone επεισόδιο, ή τολμώ να πω, κινηματογραφική ταινία) και είναι εντυπωσιακά «συμμαζεμένο». 

Αυτό ίσως να συνέβη επειδή στα τέλη των ‘00s να μην ήταν ευπρόσδεκτες οι κυβερνητικές συνομωσίες από μια εμπορική ταινία. 
Ή επειδή η σειρά έκλεισε τον κύκλο της ως έπρεπε.

Οι πρώτες τέσσερις σεζόν παρουσιάζονται σε Aspect Ratio 4:3 (1.33:1) και οι υπόλοιπες πέντε σε Aspect Ratio 16:9 (1.78:1). 

Αμφότερες οι ταινίες παρουσιάζονται σε Aspect Ratio 16:9 (2.40:1). 

Tο R2 [PAL] DVD Box-Set (55 δισκάκια) διαθέτει και αμέτρητες πρόσθετες παροχές, όπως Audio commentary (σε κάποια επεισόδια), Deleted scenes, ντοκιμαντέρ, συνεντεύξεις, και πολλά ακόμη βίντεο. 

Μπορείτε να το βρείτε από πολλούς on-line retailers με λιγότερές από 50 Βρετανικές Λίρες, και αποτελεί σίγουρα την πιο έξυπνη αγορά που έχω να σας προτείνω για αυτό τον μήνα.

Χρήστος Μουρούκης.