Header Ads

Το Πεπρωμένο της Τζούπιτερ - Jupiter Ascending review

Η νέα πολυαναμενόμενη ταινία του Andy και της Lana Wachowski ξεκίνησε να προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από τις 5 Φεβρουαρίου, ταυτόχρονα σχεδόν με όλες τις υπόλοιπες χώρες.

Το Jupiter Ascending μάλιστα αποτελεί την πρώτη εξ ολοκλήρου σεναριακή ιδέα των Wachowski μετά την τριλογία του Matrix, μιας και αυτή τη φορά δεν στηρίζονται πάνω σε κάποιο βιβλίο ή graphic novel.

Το αφηγηματικό υπερθέαμα του Cloud Atlas που προηγήθηκε το 2012, ενθουσίασε τη μεγαλύτερη μερίδα του κοινού, αλλά κούρασε μια άλλη όπου οι θεατές «χάθηκαν» στο φιλοσοφικό βάθος της τεράστιας διάρκειάς της.

Με τη νέα τους ταινία λοιπόν, τα δύο αδέλφια αναζητούν τη χρυσή τομή, ώστε να ικανοποιήσουν τόσο τους θεατές που λατρεύουν τις φιλοσοφικό- θρησκευτικό- επιστημονικές αναζητήσεις των Wachowski, όσο και αυτών που προτιμούν την έντονη, εύπεπτη δράση με τις χαρακτηριστικές πολεμικές χορογραφίες των παλιότερων δουλειών τους.

Στην ουσία επιδίωξαν να γυρίσουν ένα νέο Matrix, γένους θηλυκού αυτή τη φορά. 
Η απάντηση για το αν τα κατάφεραν ή όχι, δίνεται αμέσως μετά τη μικρή σύνοψη που ακολουθεί.

Η Jupiter Jones (Mila Kunis, Oz: The Great and Powerful) ζει στο Σικάγο και μένει με την πολυμελή οικογένειά της σε ένα μικρό σπίτι. 

Εργάζεται ως καθαρίστρια, αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, δεν έχει ερωτευτεί ποτέ και σιχαίνεται την καθημερινότητά της.

Η ζωή της όμως αλλάζει απότομα όταν ένας γενετικά μεταλλαγμένος στρατιώτης (Channing Tatum, Foxcatcher) την εντοπίζει και τη μεταφέρει σε έναν άγνωστο πλανήτη, εξηγώντας ότι η προέλευσή της δεν είναι τυχαία. 

Σύντομα μια γαλαξιακή περιπέτεια θα ξεκινήσει για τη Jupiter, καθώς πολλοί είναι οι εχθροί που την καταδιώκουν θέλοντας το κακό της. 

Στην πορεία η ίδια θα μάθει μυστικά για την προέλευση και το πεπρωμένο του ανθρώπινου είδους, αλλά κυρίως ότι κατέχει μια μοναδική κληρονομιά ικανή για να αλλάξει τις ισορροπίες του σύμπαντος και την πορεία της ανθρωπότητας.

Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η ταινία είναι ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα με εξαιρετικό οπτικό τομέα. 

Τα εντυπωσιακά ειδικά εφέ σε συνδυασμό με τη χρήση της τρισδιάστατης τεχνολογίας προσδίδουν ένα άρτιο αποτέλεσμα και σίγουρα τα μάτια των θεατών θα χορτάσουν αυτό το διαστημικό ταξίδι.

Η μαγευτική απεικόνιση του άγνωστου πλανήτη με τους έντονους φωτισμούς να πλημμυρίζουν την οθόνη και τα τεχνολογικά αναπτυγμένα όντα που κατοικούν, αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά πόσο οραματιστές είναι οι Wachowski αλλά και πόση καλπάζουσα φαντασία διαθέτουν, με όλα όσα συμβαίνουν σε αυτόν τον μυστηριώδη πολιτισμό.

Τα προβλήματα όμως εστιάζονται κυρίως στην ανάπτυξη της κεντρικής ιδέας που όσο προχωράει η ταινία δείχνει να φθείρεται όλο και περισσότερο.

Συγκεκριμένα, το πρώτο μισό του Jupiter Ascending προσπαθεί να κρατήσει κάπως τις ισορροπίες μεταξύ των σκηνών δράσης και την ανάπτυξη ενδιαφερόντων σεναριακών σημείων. 


Από το δεύτερο μισό όμως και μετά, τα πράγματα βγαίνουν εκτός τροχιάς και το υποσχόμενο ξεδίπλωμα των φιλοσοφικών και επιστημονικών αποκαλύψεων περνάει πια σε δεύτερη μοίρα μέχρι που τελικά εξαφανίζεται εντελώς.

Λες και οι δημιουργοί βαρέθηκαν να το αναλύσουν περισσότερο και βιάστηκαν να προχωρήσουν σε εύκολες, ανέμπνευστες λύσεις. 

Αυτά που απομένουν τελικά για τον θεατή είναι οι ακατάπαυστοι πυροβολισμοί, οι καταδιώξεις με φουτουριστικά οχήματα και οι χορογραφικές μάχες σώμα με σώμα. 

Ξανά και ξανά –απλά με διαφορετική σειρά.
Το μεγάλο κρίμα είναι ότι σαν ιδέα είχε ήδη ανοίξει επιτυχώς αρκετά θέματα στα οποία θα μπορούσε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση, περιορίζοντας έτσι όλες αυτές τις υπερβολικές σκηνές δράσης. 

Μετά από ταινίες όπως τα V  for Vendetta και Cloud Atlas που απευθύνονταν κυρίως σε ένα πιο ώριμο και σκεπτόμενο κοινό, φαίνεται ότι οι Wachowski επιθυμούν να κάνουν στροφή σε πιο νεαρές ηλικίες με δίψα για θέαμα, αφήνοντας έτσι τους υπόλοιπους στα μισά του δρόμου.

Ακόμα κι αν τα δεχτούμε όλα αυτά, θα περιμέναμε τουλάχιστον από τα αδέλφια αυτό το «κάτι διαφορετικό» στις σκηνές δράσης. 

Αντίθετα όμως, όλα τα κλισέ που έχουμε συναντήσει στο συγκεκριμένο είδος τα βλέπουμε κι εδώ -προβλέψιμο love story, αναμενόμενοι διάλογοι, επαναλαμβανόμενοι ηρωισμοί- όλα χωρίς κανένα ίχνος πρωτοτυπίας. 

Η επιλογή της Mila Kunis ομορφαίνει με την παρουσία της τη ταινία, αλλά σαν action hero δεν πείθει -βέβαια ο ρόλος της περισσότερο θυμίζει το παραμύθι της Σταχτοπούτας, παρά τον θηλυκό Neo. 

Επίσης, συναντάμε τον Eddie Redmayne (The Theory of Everything) σαν τον μεγάλο κακό της υπόθεσης με μια υπερβολική ερμηνεία του ρόλου που τείνει να γίνει γραφικός. 

Συχνά, πυκνά ξεπετάγεται και ο Sean Bean (Silent Hill: Revelation 3D) αλλά περνάει σχεδόν απαρατήρητος.

Τελικά το Jupiter Ascending 3D δεν ανήκει στις καλές ταινίες των Wachowski, παρά τη καλή αρχική διάθεση και πρόθεσή τους. 

Από μια υποσχόμενη ιδέα με πολύ καλό οπτικό τομέα, κινήθηκε απλά στη μετριότητα και αφέθηκε στην προβληματική της δράση. 
Ελπίζουμε σε κάτι πιο «γήινο» την επόμενη φορά.

Σπύρος Νουνανάκης.




Release Dates:
27 January 2015 (Sundance)
5 February 2015 (USA)
5 February 2015 (Greece)

       

Jupiter Ascending trailer από FilmBoy-gr