Header Ads

The Vampire Bat (1933): Από τα πρώτα vampire movies στην ιστορία του σινεμά!


Πριν μερικές ώρες είδα το απερίγραπτα βαρετό The Machinist (2004), και για να συνέλθω έβαλα ως αντίδοτο τούτο εδώ το oldie.

Οι κάτοικοι του χωριού Kleinschloss πεθαίνουν από απώλεια αίματος, ενώ παράλληλα μια σειρά από επιθέσεις νυχτερίδων συγκλονίζουν τον τόπο, και κάνουν τον τρελό του χωριού [ο Dwight Frye, που έπαιξε τον παρόμοιο ρόλο του Renfield στο αγαπημένο σας Dracula (1931)] να μοιάζει με ύποπτος (κατηγορείται ως βαμπίρ, καθώς δεν βοηθάν και τα σημάδια στους λαιμούς των θυμάτων) λόγω της συμπάθειας του προς τα προαναφερθέντα θηλαστικά.

Αφού οι έξαλλοι χωρικοί εξοντώσουν τον παραπάνω κακομοίρη, μαθαίνουμε πως ο Dr. von Niemann [ο Lionel Atwill, φρέσκος από την τεράστια επιτυχία του Doctor X (1932)] έχει δημιουργήσει έναν περίεργο οργανισμό που φυλά στο υπόγειο του, ενώ αναμιγνύεται και σε άλλες διαβολικές πράξεις, όπως έλεγχος ανθρώπων μέσω τηλεπάθειας και δηλητηριάσεις.

Η Majestic Pictures ήταν μια εκ των μερικών poverty row εταιριών παραγωγής της εποχής, και φαντάζει εντυπωσιακό το πώς κατάφερε να μαζέψει ένα τέτοιο καστ [σε αυτό βρίσκεται και η (αρχετυπική scream queen) Fay Wray του King Kong (1933)], καθώς και να δανειστεί σετ από τα Frankenstein (1931) και The Old Dark House (1932) της Universal, στοιχεία που κάνουν το αποτέλεσμα να φαντάζει πιο μεγαλοπρεπές από όσο ήταν στην πραγματικότητα το budget του παραγωγού Phil Goldstone [άνευ credit παραγωγός του White Zombie (1932)].

Το σενάριο είναι του Edward T Lowe Jr [House of Frankenstein (1944) και House of Dracula (1945)] και η σκηνοθεσία του Frank Strayer [The Monster Walks (1932)].

Χρήστος Μουρούκης.