Header Ads

DVD Review: S&man (2006)


Τούτο εδώ το ντοκιμαντέρ του σεναριογράφου και σκηνοθέτη J.T. Petty [Mimic: Sentinel (2003)] πραγματεύεται την extreme εικονοκλασία.

Ξεκινά τη συζήτηση του από βασικές ταινίες όπως το The Texas Chain Saw Massacre (1974) και το Henry: Portrait of a Serial Killer (1986), αλλά γρήγορα ταξιδεύει σε μονοπάτια όπως ο μύθος των snuff ταινιών, και την πραγματικότητα του torture porn και τον custom videos που είναι τόσο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια.

Η 4:3 full frame κινηματογράφηση του Patrick McGraw [Soft for Digging (2001)] προδίδει ερασιτεχνισμό, ενώ και η φλυαρία του pace συνιστά πως το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ καλύτερο αν του αφαιρούσε κάποιος 30 περίπου λεπτά.

Αναμφίβολα το θέμα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρων, μα το ντοκιμαντέρ αδυνατεί να εστιάσει κάπου και οι ομιλητές (talking heads) είναι ασυνάρτητα ετερόκλητοι αφού βλέπουμε από τη σπουδαία ακαδημαϊκό Carol Clover (η οποία δεν γνωρίζω πως ακριβώς πείστηκε να εμφανιστεί εδώ) έως και κινηματογραφιστές extreme videos όπως οι Fred Vogel και Bill Zebub, και την ηθοποιό Debbie D.

Τέλος διαθέτει και μια μικρή ιστοριούλα (διάσπαρτη) στην οποία υποτίθεται πως εξοργίζεται ο σκηνοθέτης Erik Marcisak, πράγμα που προκάλεσε ένα μίνι-σκάνδαλο μέσω της ιστοσελίδας Twitch (γνωστή πλέον ως Screen Anarchy), διότι διαφημίστηκε ως αληθινό κάτι που εν μέρει ήταν στημένο.

Βρίσκω ειλικρίνεια στο εγχείρημα του δημιουργού (ο οποίος στο voice over του μας εξηγεί πως άντλησε την έμπνευση του από έναν πραγματικό ηδονοβλεψία που ήξερε κατά την παιδική του ηλικία, καθώς και από το Chiller convention στο οποίο κανείς μπορεί να βρει τα προαναφερθέν extreme video μεταξύ άλλων) αλλά δυστυχώς δεν βρίσκω αποτέλεσμα.

Χρήστος Μουρούκης.