Header Ads

Τα 10 Καλύτερα Sci-fi Horror

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χατζηπαπάς.

H Επιστημονική Φαντασία και o Τρόμος είναι γραφτό να αναμειγνύονται.
Στην πραγματικότητα, όλοι έχουμε κάποια sci-fi horror στη λίστα με τις αγαπημένες μας ταινίες τρόμου, έτσι δεν είναι;

Το κλειδί είναι η διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στο τρομακτικό και στα στοιχεία επ. φαντασίας.

Αν το καταφέρεις αυτό, το αποτέλεσμα είναι ό,τι πιο συναρπαστικό, προκλητικό, τρομακτικό, γαμάτο έχει να επιδείξει ο σινε-τρόμος.

Προσωπικά, δεν θα έλεγα ότι τα sci-fi horror είναι το αγαπημένο μου είδος, αλλά όταν ξεκίνησα να φτιάχνω αυτή τη λίστα, κατάλαβα ότι υπάρχουν πολλές ταινίες που, όχι μόνο χωράνε στην top-10 sci-fi horror list, αλλά και στην top horror movies list ever!

Παρακάτω είναι η προσωπικές επιλογές, και περιμένω τις προσθήκες σας στα σχόλια.





10. Species (1995) 

Ένα μήνυμα από το διάστημα περιέχει οδηγίες για το πώς να τροποποιηθεί το ανθρώπινο DNA.
Οι άνθρωποι πέφτουν στη παγίδα και δημιουργούν ένα θηλυκό alien, αλλά όταν αυτό  δραπετεύει, όλη η ανθρωπότητα βρίσκεται σε κίνδυνο. 

Με ένα εντυπωσιακό A-list cast και ένα τέρας σχεδιασμένο από τον H.R. Giger των Alien, το Species αφηγείται την ιστορία μιας αισθησιακής φονικής μηχανής που δημιουργήθηκε από την ένωση ανθρώπινου και εξωγήινου DNA.

Το ντεμπούτο της Natasha Henstridge ως Sil, μία όμορφη αλλά αλλόκοτη μορφή ζωής που πρέπει να ζευγαρώσει και να σκοτώσει.
Ευτυχώς, με αυτή τη σειρά.





9. Videodrome (1983)

Δε θα μπορούσε να λείπει ο David Cronenberg από αυτό το top.

Ένας ακατάστατος προγραμματιστής καλωδιακής τηλεόρασης αρχίζει να βλέπει τη ζωή του και το μέλλον των μέσων μαζικής ενημέρωσης να περιστρέφονται εκτός ελέγχου με έναν πολύ ασυνήθιστο τρόπο, όταν δημιουργεί ένα νέο είδος προγραμματισμού για το σταθμό του.

Αυτή η περίεργη σύνθεση του sci-fi και του σουρεαλιστικού ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του, διερευνώντας το πώς τα μέσα ενημέρωσης μπορούν κυριολεκτικά να παραμορφώσουν και να ελέγξουν το μυαλό των θεατών τους.

Οι εικόνες είναι περίεργες και ενοχλητικά ακραίες, ακόμα και για Cronenberg.




 

8. The Thing (1982) 

Ένα Νορβηγικό ελικόπτερο συντρίβεται σε έναν Αμερικάνικο σταθμό έρευνας στην Ανταρκτική, οι Αμερικανοί θέλουν να μάθουν τι συνέβη και πάνε να ερευνήσουν το σημείο.

Βρίσκουν ένα καμένο κι ακρωτηριασμένο σώμα και το φέρνουν στο στρατόπεδό τους για νεκροψία, για κακή τους τύχη όμως στο σώμα βρίσκεται μια εξωγήινη μορφή ζωής που μπορεί να μιμηθεί οποιαδήποτε άλλη μορφή ζωής συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου.

Γίνεται έτσι, πολύ δύσκολο να καταλάβεις ποιος πραγματικά είναι ο alien ή ο άνθρωπος.

Το The Thing του John Carpenter έχει καταπληκτικά πρακτικά εφέ, έχει αρκετές φρικιαστικές εικόνες και απίστευτη κλειστοφοβική ατμόσφαιρα.





7. District 9 (2009)

Το Γιοχάνεσμπουργκ έχει ένα μεγάλο εξωγήινο σκάφος πάνω από το ‘κεφάλι’ του.

Όλα τα alien του σκάφους ήταν άρρωστα και υποσιτισμένα, έτσι η κυβέρνηση αποφάσισε να τους στεγάσει σε ένα στρατόπεδο που ονομάζεται District 9.

Το κράτος αποφασίζει να τους μεταφέρει σε ένα μεγαλύτερο χώρο, και αναθέτει στον Wikus και το πλήρωμα του να το κάνει.

Για κακή του τύχη, εκείνος θα εκτεθεί σε μια ουσία των alien και σιγά-σιγά θα αρχίσει να μετατρέπεται σε εξωγήινο.

Από τις σπάνιες φορές που βλέπουμε τα alien τόσο αδύναμα και ευαίσθητα, να έρχονται αντιμέτωπα με την αγριότητα των ανθρώπων, σε μια εκπληκτική ταινία του Neill Blomkamp που έκανε την έκπληξη και αναθέρμανε το ενδιαφέρον του Hollywood για το είδος.




 

6. Invasion of the Body Snatchers (1956) 

Ένας γιατρός μιας μικρής πόλης καταλαβαίνει ότι ο πληθυσμός της κοινότητας του έχει αντικατασταθεί από εξωγήινα αντίγραφα χωρίς αισθήματα.

Αν κάποιος χρησιμοποιεί τις λέξεις ‘εισβολή’ και ‘αρπαγή σωμάτων’ στην ίδια πρόταση, καταλαβαίνεις ότι μιλάμε για Horror sci-fi ...ειδικά όταν βρισκόμαστε στη χρυσή δεκαετία του ’50.

Αυτή τη φορά, οι εξωγήινοι δεν θέλουν το κακό μας, απλώς λιγουρεύονται τα σώματα μας για …ιδιοκατοίκηση.

Εκπληκτικό σασπένς, εικόνες που στοιχειώνουν και δυο καλές ερμηνείες από τους συγχωρεμένους πια Kevin McCarthy και Dana Wynter, αυτό το classic του Don Siegel δε πρέπει να χαθεί από κανέναν fan που σέβεται τον εαυτό του.
 




5. They Live (1988) 

Aliens έχουν εισβάλει στη Γη και καταλαμβάνουν την εξουσία στην ανθρώπινη φυλή με πλύση εγκεφάλου μέσω της διαφήμισης.

Όταν ο Nada (ο θρυλικός Roddy Piper) βρίσκει ένα ζευγάρι ειδικά γυαλιά ηλίου που του επιτρέπουν να δει τον πραγματικό κόσμο, αυτός συγκλονίζεται και αποφασίζει να τους καταστρέψει με οποιοδήποτε τρόπο.

Ο John Carpenter έγραψε και σκηνοθέτησε μια σπουδαία ταινία που έδειχνε με τον πιο γλαφυρό τρόπο το που θα πήγαινε ο κόσμος 20 χρόνια αργότερα.

Γιατί, μη μου πείτε ότι δεν βλέπετε τρομακτικές ομοιότητες με το σήμερα;





4. Them! (1954)

Η δεκαετία του ‘50 ήταν γεμάτη με προειδοποιητικές ιστορίες γιγαντιαίων ραδιενεργών οργανισμών από το ζωικό βασίλειο, αλλά καμία δεν συγκρίνεται με τον τρόμο του Them!.

Τεράστια μεταλλαγμένα μυρμήγκια τρέχουν καταπατώντας το Νέο Μεξικό σε αυτό το γεμάτο με γνήσιο τρόμο και καλές ερμηνείες classic του Gordon Douglas.

Το Them! θα το βρίσκεται συνέχεια στα Top του Horrorant μέχρι να σας πείσω να το δείτε, ακόμα κι όσοι δεν εμπιστεύεστε τα b-movies για τη τρομο-διασκέδαση σας. 




3. Event Horizon (1997) 

Το ‘Event Horizon’ είναι ένα διαστημόπλοιο που σχεδιάστηκε για να ανοίξει μια τεχνητή μαύρη τρύπα και να μειωθεί ο χρόνος ταξιδιού στο διάστημα.

Κάτι συμβαίνει με το πλήρωμα του, και ένα άλλο σκάφος διάσωσης στέλνεται για να βοηθήσει.

Βασικά, το ‘Event Horizon’ έχει κατά λάθος ανοίξει μια πύλη προς την κόλαση και τώρα, ολόκληρο το σκάφος είναι δαιμονισμένο και προσπαθεί να ξεγελάσει το καινούργιο πλήρωμα για να έρθει σε μια νέα διάσταση.

Με φανερά Λοβκραφτικά στοιχεία, το Event Horizon είναι από τα καλύτερα space horror που έγιναν ποτέ, εφάμιλλο του Alien κατά τη γνώμη μου και μακράν η καλύτερη δουλειά του Paul W.S.Anderson.




2. Alien (1979) 

Κατά τη διερεύνηση μιας κλήσης για βοήθεια, το πλήρωμα του διαστημοπλοίου Nostromo ανακαλύπτει ένα μεγάλο αριθμό alien αυγών.

Ένα από αυτά ανοίγει και ένα πλάσμα πετάγεται και κολλάει πάνω σε ένα μέλος του πληρώματος.

Αφού τον φέρουν πίσω στο σκάφος, θα προσπαθήσουν να αποσπάσουν το alien αλλά θα συνειδητοποιήσουν ότι το αίμα του είναι κάποιας μορφής οξύ που μπορεί να καταστρέψει όλα τα μεταλλικά μέρη του σκάφους.

Τελικά το alien βγαίνει, αλλά αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας.

Η αρχή μιας σπουδαίας ιστορίας από τον Ridley Scott, που επηρέασε το horror σινεμά σχεδόν όσο και τα franchise του Romero (στο είδος τους ο καθένας), μια ατμοσφαιρική σπουδή στο φόβο και τον τρόμο για το άγνωστο, στο διάστημα.

Η μυθολογία συνεχίζεται με το Prometheus αλλά τίποτα δεν επαναλαμβάνεται. 




1. Frankenstein (1931) 

Ένας παθιασμένος επιστήμονας δημιουργεί ένα ζωντανό πλάσμα από ανθρώπινα μέλη πτωμάτων, που του τα προμηθεύει ο creepy βοηθός του.

Όπως και να το δεις, το μυθιστόρημα της Mary Shelley τον 19ο αιώνα ήταν το πρώτο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, έτσι φαίνεται λογικό που η classic μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη από τη Universal, αν και με αρκετές διαφορές, είναι ένα από τα καλύτερα sci-fi horror που έγινε ποτέ.

Στην πραγματικότητα, η ταινία του James Whale τονίζει τα sci-fi στοιχεία πολύ περισσότερο από το βιβλίο.




Περιμένοντας τα δικά σας σχόλια, μη ξεχάσετε να ρίξετε μια ματιά και στα:

-    Οι 10 Καλύτερες Ταινίες με Δολοφονικά Φυτά
-    History of Horror - Part 9: Το ιδιαίτερο 'Body' Horror του David Cronenberg
-    Οι 10+1 Καλύτερες Ταινίες τρόμου με Ζώα
-    Οι 5 Καλύτερες ταινίες τρόμου με ...άκακα ζώα
-    Τα 5 Καλύτερα Monster Movies της δεκαετίας του 2000
-    5 Καλύτερες ταινίες τρόμου με ζωύφια
-    History of Horror - Part 5: Τα θρυλικά B-Movies της δεκαετίας του ‘50