Header Ads

DVD Review: Blair Witch (2016)


Μια ομάδα κινηματογραφιστών (εξοπλισμένη με κάθε λογής τεχνολογία βίντεο από παλιές μαγνητοταινίες ως σύγχρονα drones) με επικεφαλή τον James [ο James Allen McCune του Only in L.A. (2013)], πάνε στο δάσος της μάγισσας του τίτλου για να βρούνε μια χαμένη κοπέλα.

Δεν ήξερα πολλά για το The Blair Witch Project (1999) όταν πήγα να το δω στον κινηματογράφο, και τρόμαξα διότι «πουλούσε» πολύ καλά την δήθεν αυθεντικότητα του. 
Ωστόσο αν το απογυμνώσεις από την έξυπνη καμπάνια του [η οποία έτσι και αλλιώς ήταν εμπνευσμένη από αυτή του Cannibal Holocaust (1980)] πρόκειται για μια πραγματικά κάκιστη ταινία. 
Το απελπισμένο sequel Book of Shadows: Blair Witch 2 (2000) είναι μια πολύ καλύτερη ταινία, μα η εμπορική του βιασύνη το καθιστά μάταιο.

Τώρα, μιάμιση δεκαετία μετά, έρχεται η τρίτη ταινία, η οποία αγνοεί τα συμβάντα της δεύτερης, και λειτουργεί ως ένα άλλο sequel της πρώτης, αγνοώντας παράλληλα τη ματαιότητα της ύπαρξης της.

Αλλά ακόμα και αν θέλει να δει κανείς πέραν της ματαιότητας του εγχειρήματος (πέραν των προσδοκιών για χρυσάφι από το box-office, που έπεσαν στο κενό) δεν θα συναντήσει τίποτα το καλό, καθώς ο σκηνοθέτης Adam Wingard [You're Next (2011)] καταφεύγει σε φθηνά false alarms και τετριμμένα jump scares που είναι αδύνατο να τρομάξουν κάποιον, ενώ το μοντάζ του Louis Cioffi [Black Scorpion II: Aftershock (1996)] συχνά χρησιμοποιεί τόσο βολικές λύσεις που καταλήγουν να είναι ανόητες.

Το found footage είδος (του οποίου το format χρησιμοποιεί και η παρούσα ταινία) με κουράζει αφόρητα [με λίγες εξαιρέσεις, όπως τα Paranormal Activity (2007 – 2015)], αλλά τούτο εδώ το δείγμα ξεπερνά κάθε όριο και δεν βλέπεται με τίποτα.

Χρήστος Μουρούκης.

Αναλυτική κριτική ΕΔΩ.